Românii plătesc mai mult anul acesta pentru a cumpăra alimentele care urmează să fie pregătite pentru masa de Crăciun și pentru cea de Revelion. Astfel, dacă în urmă cu un an ei cumpărau din piețe carnea de porc, în medie, cu 13,5 lei – 14 lei/kg, în 2012 trebuie să scoată din buzunar între 14 lei și 15 lei/kg, potrivit datelor făcute publice de către reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Și prețul cărnii de vită a crescut față de luna decembrie a anului trecut, aceasta putând fi achiziționată cu până la 24 lei/kg în unele piețe din România. În schimb, chiar dacă la nivel național kilogramul de varză s-a scumpit cu până la 1 leu în ultimul an, bucureștenii vor plăti mai puțin în 2012 decât în 2011 pentru aceeași cantitate de varză.
De asemenea, dacă anul trecut înainte de Crăciun în județul Maramureș ouăle se comercializau la cele mai mari prețuri, anul acesta cele mai scumpe sunt în județele Neamț și Iași. În cele două județe un ou se vinde cu până la 1,5 lei.
Cartofii scoși la vânzare pe tarabele din piețe costă și ei mai mult decât în 2011 când aceștia se vindeau cu cel mult 2 lei/kg, în timp ce prețul merelor a scăzut în ultimul an ajungând să coste cel mult 5,5 lei/kg.
Cât costă cârnații, cozonacul, toba, șampania și vinul în hipermarketurile din România
Românii care aleg să facă ultimele cumpărături înainte de sărbătorile de iarnă din hipermarketurile din țară trebuie să scoată din buzunar între 14,49 lei și 15,99 lei în cazul în care vor să cumpere un kilogram de cârnați din carne de porc, potrivit ofertelor afișate în magazinele celor mai mari lanțuri comerciale.
Cozonacii cu nucă și cacao costă și ei între 4,99 lei și 7,49 lei (500 de grame), iar cei care vor ca pe masa de Crăciun să aibă sortimente din acest produs care conțin ingrediente mai speciale, precum cireșele sau ciocolata, trebuie să lase la casele din hipermarketuri până la 23,99 lei (500 de grame).
FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto
Toba se vinde în hipermarketurile din România cu circa 2,75 lei/100 de grame, iar o sticlă de șampanie de 0,75 litri pentru seara de Revelion poate costa și 245,99 lei, în timp ce o sticlă de șampanie de 1,5 litri se găsește pe rafturile marilor magazine chiar și la prețul de 400 de lei.
În funcție de sortimentul dorit, o sticlă de vin de 0,75 litri poate fi achiziționată cu prețuri cuprinse între 7,73 lei și 23,24 lei, în timp ce pe o sticlă de vin de 1,5 litri românii trebuie să plătească în hipermarketurile din țară și 63,09 lei.
Care sunt anul acesta cele mai scumpe și cele mai ieftine piețe din țară
Unde se vindea anul trecut carnea de porc la cele mai mari prețuri
Dacă în preajma sărbătorilor de iarnă de anul trecut kilogramul de carnea de porc se vindea, în medie, în piețele și în târgurile din țară cu 13,5 lei – 14 lei, în 2012 aceasta se vinde de cele mai multe ori cu prețuri cuprinse între 14 lei și 15 lei, potrivit datelor făcute publice de către reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru perioadele 5 – 1 decembrie 2011, respectiv 1 – 15 decembrie 2012.
Citește și Care va fi programul de sărbători al RATB, al Metrorex și al Poștei Române. Când vor fi închise magazinele, hipermarketurile și băncile
De asemenea, în 2011, locuitorii județului Bistrița Năsăud erau cei care plăteau cele mai mari prețuri pentru a achiziționa un kilogram din acest produs, mai exact 11 lei – 18 lei, aceștia fiind urmați în top de către arădeni și de către prahoveni, care erau nevoiți să scoată din buzunar pentru masa de Crăciun și pentru cea de Revelion 14 lei -17 lei, respectiv 7,8 lei -17 lei pentru aceeași cantitate de carne de porc.
În prezent, cele mai „piperate” prețuri la carnea de porc se găsesc în piețele și în târgurile din județele Brașov și Hunedoara, unde acest sortiment se vinde cu până la 20 de lei/kg. La fel ca în urmă cu un an, arădenii sunt și ei nevoiți să plătească mai mult pentru a achiziționa aceeași cantitate din acest sortiment, mai exact 15 lei – 19 lei, în timp ce la Bistrița Năsăud prețurile au rămas neschimbate față de anul trecut.
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, bucureștenii cumpără carnea de porc la prețuri mai mari cu 2,6 lei – 3,5 lei/kg față de finalul anului 2011.
Topul județelor unde kilogramul de carne de porc costă cel mai mult
Sursă: gândul.info (date MADR)
La polul opus se află locuitorii județelor Harghita, Gorj și Teleorman care plătesc cele mai mici sume de bani în această perioadă pentru carnea de porc comercializată în piețe. Astfel, dacă în Teleorman kilogramul de carne de porc poate costa cel mult 12,4 lei, gorjenii nu trebuie să scoată din buzunar mai mult de 12 lei/kg, în timp ce românii din județul Harghita cumpără aceeași cantitate de carne de porc cu prețuri cuprinse între 9 lei și 11 lei.
Piețele constănțene și hunedorene, cele mai scumpe atunci când vine vorba despre carnea de vită
Potrivit datelor făcute publice de către reprezentanții MADR, în primele două săptămâni ale lunii decembrie cea mai scumpă carne de vită se vindea în județul Constanța cu 20 lei – 24 lei/kg. În topul județelor de unde românii sunt nevoiți să cumpere cea mai scumpă carne de vită urmau apoi Hunedoara și Brașov unde localnicii trebuie să scoată din buzunar până la 22 de lei/kg.
Anul trecut, Hunedoara ocupa primul loc în acest clasament, comercianții vânzând cu 15 lei – 20 lei kilogramul de carne de vită, în timp ce Constanța ocupa locul al doilea în top, prețurile afișate în piețe fiind cuprinse între 16 lei/kg și 19 lei/kg.
De asemenea, dacă în urmă cu un an bucureștenii scoteau din buzunar între 10 lei și 11 lei pentru a cumpăra un kilogram de carne de vită în preajma sărbătorilor de iarnă, în prezent, aceștia trebuie să scoată din buzunar până la 16 lei pentru aceeași cantitate de carne.
Topul județelor unde se vinde cea mai scumpă carne de vită în apropierea Crăciunului
Sursă: gândul.info (date MADR)
Pentru a cumpăra un kilogram de carne de vită pentru masa de Crăciun buzoienii nu plătesc mai mult de 9 lei – 10 lei, în timp ce clujenii achită circa 8 lei – 11 lei pentru aceeași cantitate. Carnea de vită se vinde ieftin și în piețele și în târgurile din județul Botoșani unde kilogramul nu costă mai mult de 13 lei.
Unde se vinde anul acesta varză la cele mai mici prețuri
Bistrița Năsăud rămâne ca și anul trecut, pe primul loc în topul județelor de unde românii pot cumpăra cea mai scumpă varză. De la sărbătorile de iarnă din 2011 și până în prezent aici kilogramul de varză s-a scumpit cu până la 1 leu. Astfel, dacă anul trecut varza se vindea în acest județ cu 1,5 lei – 2 lei/kg, acum românii trebuie să scoată din buzunar până la 3 lei pentru a achiziționa aceeași cantitate de varză.
Click pentru a mări
Sursă: gândul.info (date MADR)
Și cei din județele Tulcea, Bihor și Sibiu cumpără varza la prețuri mari de 2,2 lei – 2,5 lei/kg, respectiv 1,5 lei – 2,5 lei/kg și 1,2 lei – 2,5 lei/kg.
Dacă în preajma sărbătorilor de iarnă de anul trecut bucureștenii plăteau între 1 leu și 1,4 lei pe kilogramul de varză, în prezent, prețurile au scăzut și ei pot cumpăra aceeași cantitate de varză cu cel mult 1 leu.
Topul județelor unde trebuie să plătești cel mai mult pentru un kilogram de varză
Sursă: gândul.info (date MADR)
La polul opus, se aflau la începutul lunii decembrie a anului 2012 piețele și târgurile din județele Timiș, Argeș și Călărași unde varza se vindea cel mai ieftin, respectiv cu 0,3 lei – 0,5 lei/kg, cu 0,4 lei – 0,5 lei/kg și cu 0,4 lei – 0,6 lei/kg.
În piețele din Brașov și din Timiș ouăle se vând la cele mai convenabile prețuri
În urmă cu un an, locuitorii județului Maramureș erau nevoiți să cumpere ouă la cele mai „piperate” prețuri, în timp ce la ora actuală acestea se vând cel mai scump în piețele din județul Bacău, mai exact cu până la 1,5 lei bucata. Pe poziția a doua în top se afla la finalul anului 2011 județul Vâlcea, acesta fiind urmat apoi de județul Iași unde un ou se vindea cu până la 0,7 lei.
În prezet, locul lor a fost luat în clasament de județele Neamț și Iași unde românii pot cumpăra un ou cu până la 1,5 lei, respectiv cu 1,2 lei, potrivit datelor făcute publice de către reprezentanții MADR.
Și în piețele din Capitală prețurile ouălor au crescut. Astfel, dacă anul trecut înainte de Crăciun acestea se vindeau cu 0,45 lei – 0,55 lei bucata, în aceeași perioadă a lui 2012 acestea se vând cu până la 0,8 lei bucata.
Topul județelor unde ouăle se vând cel mai scump
Sursă: gândul.info (date MADR)
Mai norocoși sunt anul acesta românii din județele Brașov, Timiș, Ilfov, Ialomița, Argeș sau Teleorman unde ouăle pot fi cumpărate cu prețuri cuprinse între 0,4 lei bucata și 0,65 de lei bucata.
În luna decembrie a anului trecut, ouăle costau cel mai puțin dacă erau achiziționate din piețele aflate în județele Cluj, Dolj și Neamț, mai exact 0,4 lei bucata. Și locuitorii județelor Mureș, Ialomița și Brașov puteau cumpăra aceste produse la prețuri mai convenabile, mai exact de 0,3 lei – 0,5 lei bucata.
Cât plătesc bucureștenii pentru un kilogram de cartofi
Anul trecut, înaintea Crăciunului, cartofii costau cel mai mult dacă erau cumpărați din piețele și din târgurile aflate în județele Teleorman și Mureș. În acest caz, românii erau nevoiți să scoată din buzunar până la 2 lei/kg. Și comercianții din județe precum Arad, Bistrița Năsăud, București și Hunedoara vindeau cartofii cu prețuri mai mari, de până la 1,5 lei/kg.
La ora actuală însă, cartofii se vând cel mai scump în piețele din județul Bihor, unde românii pot scoate din buzunar chiar și 3,5 lei pentru un kilogram, dar și în cele din Vaslui și din Capitală unde cartofii se comercializează cu 1,8 lei – 2,5 lei/kg, respectiv cu 1,5 lei – 2,5 lei/kg.
Topul județelor unde cartofii se vând la cele mai mari prețuri
Sursă: gândul.info (date MADR)
Cartofii sunt comercializați la cele mai mici prețuri în această perioadă în piețele și în târgurile din județele Covasna, Timiș și Harghita unde kilogramul se vinde cu 1 leu- 1,4 lei, respectiv cu 1 leu – 1, 5 lei.
Mere cu 5,5 lei/kg în piețele din județul Timiș
La ora actuală, comercianții din județul Timiș vând merele la prețuri cuprinse între 3,5 lei și 5,5 lei/kg, cele mai mari la nivel național. Merele se comercializează la prețuri de până la 5 lei/kg și în județele Teleorman, Brașov și Dâmbovița. Față de perioada sărbătorilor de iarnă din acest an, în 2011 românii puteau cumpăra merele la cele mai „piperate” prețuri din piețele băcăuane și din cele bucureștene unde kilogramul se vindea cu 2,5 lei – 6 lei.
Topul județelor unde kilogramul de mere costă cel mai mult
Sursă: gândul.info (date MADR)
La polul opus, se află anul acesta piețele din județele Maramureș, Argeș și Ialomița unde un kilogram de mere se vinde cu 1,5 lei – 2,8 lei, respectiv cu 1,5 lei – 3 lei și cu 2 lei – 3 lei.