HARTA costurilor orare ale forței de muncă în Europa. Cât plătesc patronii pentru o oră de muncă
Anul trecut, cel mai mare cost orar al forței de muncă a fost înregistrat în Norvegia, mai exact 44,2 euro, aproape dublu față de media europeană, de 23,1 euro pe oră, și peste cea din zona euro, de 27,6 euro pe oră, conform datelor făcute publice de către Biroul de Statistică al UE Eurostat.
Norvegienii sunt urmați în top de către belgieni, al căror cost orar al muncii, în 2011, era de 39,3 euro și de către suedezi, care cu 39,1 euro. Un cost orar al muncii, reprezentând salarii, compensații financiare și cheltuieli nesalariale ale angajatorului, de peste 30 de euro era înregistrat și în cazul companiilor din Danemarca, Franța, Luxemburg, Olanda și Germania.
La polul opus, cel mai mic cost orar al muncii din Europa a fost înregistrat, anul trecut, de către vecinii bulgari, mai exact de 3,5 euro. Ei erau urmați în clasament de către letoni și lituanieni, unde costul orar al muncii era de 5,5 euro, respectiv 5,9 euro.
Românii, pe penultimul loc în Europa
Valoarea și bogăția sunt suficiente pentru cei 4,9 milioane de locuitori ai statului norvegian pentru ca oamenii să aibă venituri considerabile, a declarat pentru gândul Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care a adăugat și faptul că în Norvegia statul administrează, de exemplu, petrolul, în timp ce în România, cea mai mare companie din acest domeniu este una privată.
În urmă cu doi ani, românii se aflau pe penultimul loc al topului celor mai mari costuri orare ale muncii din Europa, cu o medie de 4,2 euro, reușind să depășească în clasament doar salariații bulgari, care se aflau și atunci pe ultima poziție.
„Per ansamblu, diferența se poate explica în mod semnificativ prin două lucruri. România produce foarte mult, dar cu valoare adăugată foarte mică. Exemplul cel mai recent și care a scos la iveală această chestiune a fost Nokia. Când a plecat a început lumea să vadă și să discute că Nokia nu a făcut nimic în afară de o asamblare chioară. Ca model general, cam asta face industria românească”, ne-a declarat Pârvan. El a adăugat că nici producătorul francez de autoturisme, Renault, care produce Dacia, nu realizează mașinile integral în țară, ci folosește componente aduse din Franța.
„De 20 de ani noi nu ne-am ocupat să avem locuri de muncă în general și cu valoare adăugată în special”, a mai adăugat secretarul general AOAR.
Vecinii unguri înregistrau costuri orare de 7,3 euro și se aflau, în 2009, printre salariații europeni cu cel mai mic cost orar al muncii. În cazul lor, anul 2011 nu a adus schimbări semnificative, acesta fiind cu doar trei eurocenți mai mare.
Cele mai mari creșteri ale costului orar al muncii în ultimul an s-au înregistrat în cazul angajatorilor suedezi, mai exact de 3,1 euro, și în cazul celor norvegieni, de 2,8 euro.
FOTO: gandul.info (Corina Vârlan)