Prima pagină » Economic » HARTA intereselor energetice ale americanilor și rușilor în România

HARTA intereselor energetice ale americanilor și rușilor în România

România are în momentul de față 59 de acorduri de concesiune petrolieră pentru perimetre de explorare, dezvoltare sau exploatare, acorduri aflate în diferite stadii.

România are în momentul de față 59 de acorduri de concesiune petrolieră pentru perimetre de explorare, dezvoltare sau exploatare, acorduri aflate în diferite stadii și care presuspun atât căutarea și extragerea de țiței cât și de gaze naturale. Dintre acestea, 10 perimetre sunt operate de companii americane sau cu acționariat american, două de o companie controlată de gigantul rus Gazprom și alte două în parteneriat româno-americano-rusesc. Scopul atribuirii acestor acorduri este, potrivit autorităților, atingerea independenței energetice, în contextul în care România importă de la Gazprom circa 20% din necesarul de consum la prețuri mai puțin avantajoase decât alte state din regiune.

Compania americană cu cele mai multe perimetre concesionate în România este Chevron, blocurile aflate în administrarea gigantului petrolier având o suprafață totală de peste 9.000 de km pătrați. Pe de altă parte, singura companie care a anunțat până la ora actuală descoperirea unor resurse semnificative de gaze naturale este ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, care estimează că în perimetrul off-shore concesionat alături de OMV Petrom s-ar afla resurse suficiente pentru a asigura jumătate din consumul anual de gaze al României.

Singurele două companii rusești sau controlate de ruși care au în prezent acorduri de concesiune petrolieră sunt NIS și Lukoil. Cele două perimetre controlate de Lukoil în proporție de 72% au fost concesionate în parteneriat cu americanii de la Vanco International și cu Romgaz, singurul producător de gaze naturale controlat de statul român.

Companiile petroliere intră în posesia acestor perimetre în urma licitațiilor organizate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Click pe imagine pentru a mări

Potrivit legislației în vigoare, atât în cazul explorărilor, cât și în cazul exploatărilor petroliere nu se face o deosebire între resursele convenționale și cele neconvenționale. Titularii acordurilor trebuie să specifice, potrivit legii, toate operațiunile pe care urmează să le desfășoare în perimetrele adjudecate. La ora actuală, pe teritoriul României se folosesc aceleași tehnici de explorare a resurselor, fie că este vorba despre resurse convenționale sau resurse neconvenționale, cum sunt, spre exemplu, gazele de șist. În accepțiunea legislației românești, petrolul este definit drept „substanțe minerale combustibile din amestecuri de hidrocarburi naturale, acumulate în scoarța terestră și care, în condiții de suprafață, se prezintă în stare gazoasă, sub formă de gaze naturale, sau lichidă, sub formă de țiței sau condensat”.

România cumpără gaze rusești la un preț mai ridicat decât Bosnia care depinde 100% de importuri

România se numără printre alte șase state europene care importă gaze de la Gazprom, alături de Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Cehia și Polonia.

În primele șase luni ale anului, România a plătit în jur de 400 de dolari pe mia de metri cubi importată.

În 2012, factura totală a gazelor rusești s-a ridicat la 6,2 miliarde de lei, adică 1,8 miliarde de dolari, reiese din calculele gândul pe baza datelor Transgaz și ANRE. (cursul mediu de schimb luat în calcul a fost de 3,4682 lei/dolar)

Angajamentele Chevron

Chevron a început explorările în România în urmă cu trei ani în regiunea Constanța, pe o suprafață totală de 2.700 de km pătrați. Doi ani mai târziu, compania a semnat contracte de concesiune pentru cele trei perimetre, EX-17 Costinești, EX-18 Vama Veche și EX-19 Adamclisi.

În februarie 2011, Chevron și-a extins perimetrele prin concesiunea EV-2 Bârlad, cu o suprafață de circa 6.350 de km pătrați.

Prin contractul semnat cu autoritățile române, Chevron s-a angajat să realizeze 400 km de prospecțiune seismică 2D și să sape trei sonde cu adâncimi de 3.000, 3.800 și 4.000 m. Sondele de explorare Popeni-1, Siliștea-1 și Păltiniș-1 urmează să fie săpate în localitățile Găgești, Pungești și Bacești.

Autorități locale din Vaslui susțin că investiția Chevron în explorare s-ar ridica la circa 3 miliarde de dolari.

ExxonMobil și exploatarea offshore din perimetrul Neptun

Gigantul american ExxonMobil, a semnat, împreună cu OMV Petrom, un acord de concesiune petrolieră în 2000. Americanii dețin o participație de 50% din proiectul pentru zona de est a perimetrului XIX Neptun.

În primăvara acestui an, cele două companii au anunțat că ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.

Printre companiile cu acționariat american care caută țiței și gaze pe teritoriul României se numără Amroco Energy care operează mai multe perimetre. Două dintre acestea, mai exact EP I-5 Greșu și EP I-6 Nereju, sunt operate în parteneriat cu azerii de la Rompetrol care dețin 25% din fiecare proiect, în timp ce E IV-2 Viperești este operat doar de către Amroco. Acționarul american al companiei este grupul First Reserve.

Compania care are în momentul de față cele mai multe perimetre de explorare petrolieră în concesiune este OMV Petrom. Două dintre acestea, respectiv I Adjud și VIII Urziceni Est, sunt operate împreună cu americanii de la Hund Oil Company.

Gazprom caută gaze prin intermediul unei companii sârbe

Compania petrolieră sârbă NIS, controlată de Gazprom, deține în România două perimetre, mai exact EX-2 Tria și EX-12 Crai Nou, ambele fiind operate în parteneriat cu alte companii.

EX-2 Tria, pentru care NIS a încheiat la începutul verii un contract de prospecțiuni seismice 2D și 3D, este administrat împreună cu o companie canadiană, West Petroleum Corp, care deține 15% din proiect. Potrivit „estimărilor preliminare, producția este prognozată să înceapă în 2013, în timp ce producția comercială este planificată pentru perioada 2014-2015”, se arată pe site-ul companiei. Investiția totală va fi de aproximativ 21,2 milioane euro în această fază de implementare a proiectului.

EX-12 Crai Nou este operată împreună cu irlandezii de la Moesia.

În 2012, Gazprom a pregătit, prin subsidiara sârbă NIS, un buget de 588 milioane de dolari pentru explorarea de zăcăminte de petrol și gaze naturale în regiunea Balcanilor în acest an, fiind vizate și potențiale proiecte în România, potrivit Mediafax.

Lukoil explorează în parteneriat cu Romgaz

Lukoil a primit în concesiune, în 2012, două blocuri în apele teritoriale române de la Marea Neagră, mai exact EX-29 Est Rapsodia și EX-30 Trident.

Inițial, explorarea și dezvoltarea perimetrului urma să aibă loc în parteneriat cu americanii de la Vanco International LTD (80% Lukoil, 20% LTD), însă în noiembrie 2012, Romgaz a preluat o participație de 10% la cele două proiecte.

Lukoil a început studiul geologic al celor două perimetre la finele anului trecut.

Cele două blocuri sunt localizate sub ape cu adâncimi între 90 și 1.000 metri, la o distanță de circa 60-100 de kilometri de coastă.

HARTA PERIMETRELOR PETROLIERE CONCESIONATE

Sursă: ANRM

 

Citește și