Prețul benzinei a căzut sub 5 lei pe litru în câteva stații Lukoil din zona Moldovei. Motorina se vinde cu mai puțin de 5 lei pe litru și la stații Petrom din țară, dar nu și în București.
Prețurile la benzină și motorină la Petrom
Stațiile Petrom vindeau joi litrul de benzină standard cu prețuri cuprinse între 5 și 5,19 lei pe litru.
Cele mai mici prețuri la benzină la Petrom sunt în zona Moldovei. În Huși, în județul Vaslui, și în Botoșani benzina standard se vindea joi cu fix 5 lei pe litru.
În Oradea, pe strada Gheorghe Lazăr, prețul benzinei standard 95 era joi de 5,01 lei pe litru, iar motorina standard – de 4,93 lei pe litru.
În Cluj-Napoca, pe strada Oașului, benzina standard se vindea joi cu 5.07 lei, iar motorina standard cu 5,02 lei.
În Constanța, pe Șoseaua Mangaliei, un litru de benzină se vindea joi cu 5.08 lei, iar unul de motorină standard, cu 4,96 lei.
În Huși, județul Vaslui, benzina standard era vândută cu 5 lei, iar motorina 4,93 lei.
În Suceava benzina era 5,11 lei, iar motorina 4,95 lei.
În Bistrița, șoferii puteau alimenta joi cu benzină la Petrom plătind 5,01 lei pe litru și 4,9 lei pentru un litru de motorină, aici fiind unul din cele mai mici prețuri la motorină, potrivit prețurilor afișate de stațiile Petrom.
În Satu Mare, la stația Petrom din Piața Titulescu, benzina standard se vindea joi cu 5,1 lei, iar motorina standard cu 5,04 lei.
Și la Arad prețurile la stațiile Petrom erau asemănătoare. La stația de pe Șoseaua Câmpurilor un litru de benzină standard costa 5,08 lei, iar un litru de motorină standard – 4,98 lei pe litru.
La Brăila, benzina costă 5,13 lei, iar motorina – 5.02 lei la stația Petrom din strada Mircea Malaieru.
Un litru de benzină standard la stația Petrom din Iași, strada Tabacului, costa 5,10 lei, iar motorina – la 5,04 lei.
În București, în sectorul 2, pe strada Tudor Arghezi, benzina costa 5,19 lei, iar motorina -5,2 lei.
În sectorul 1, pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu, Petrom vindea joi dimineață benzina cu 5,14 lei, iar motorina cu 5,15 lei.
În sectorul 5, benzina standard 95 costa 5,14 lei pe litru, iar motorina standard cu 5,15 lei pe litru.
În sectorul 2, pe strada Mântuleasa, benzina costa 5,15 lei și motorina 5,16 lei.
Pe strada 11 iunie, în București, în sectorul 4, benzina standard costa 5,14 lei, iar motorina standard 5,07 lei.
Pe centura București, în comuna Chitila, benzina costa joi dimineața 5,15 lei, iar motorina – 5,02 lei.
În comuna Jilava, lângă București, benzina era 5,1 lei, iar motorina 5,01 lei.
În Giurgiu, pe DN 5 la terminalul Giurgiu-Ruse, benzina costa joi 5,03 lei, iar motorina standard 4,92 lei.
Benzina a scăzut sub pragul de 5 lei pe litru la Lukoil
La Lukoil, în Iași, pe Calea Chișinăului, benzina standard costa 5 lei pe litru, iar motorina – 4,9 lei.
În Bacău, la stația Lukoil de pe strada Republicii, benzina costa joi 4,92 lei pe litru, iar motorina 4,88 lei.
La o stație de distribuție Lukoil din Pitești, benzina era 5,09 lei litrul, iar motorina 5,07 lei.
În Arad, pe strada Cetății, benzina costă 5,06 lei și motorina 4,97 lei litrul.
Tot la Lukoil, în Hemeiuș, Bacău, benzina standard se vindea joi cu 4,93 lei pe litru.
În România, benzina mai scumpă ca în alte 8 țări din UE
În România, taxele reprezintă peste 50% din prețul final al benzinei și motorinei.
Totodată, românii plătesc mai mult pe benzină comparativ cu locuitorii câtorva state din Uniunea Europeanâ
Prețul mediu la benzina standard în România era joi de 1,179 euro, echivalentul a 5,23 lei, potrivit datelor disponibile joi pe energy.eu. Media în UE este 1,30 euro pe litru.
În România benzina standard este mai scumpă decât în Austria (1,11 euro), Bulgaria (1,14 euro), Estonia (1,12 euro), Ungaria (1,16 euro), Letonia (1,12 euro), Lituania ( 1,13 euro), Luxemburg ( 1,17 euro), Polonia (1,03 euro).
Motorina din România, mai scumpă față de prețul din alte 17 state din UE
La motorină, prețul mediu era joi de 1,159 euro, echivalentul a 5,14 lei, potrivit aceleiași surse. Prețul motorinei în România este în prezent mai mare decât în Austria (0,99 euro), Bulgaria (1,14 euro), Cehia (1,09 euro), Estonia (1,02 euro), Franța (1,11 euro), Germania (1,13 euro), Grecia (1,150 euro), Ungaria (1,11 euro), Letonia (1,00 euro), Lituania (0,93 euro), Luxemburg (0,97 euro), Polonia (0,94 euro), Portugalia (1,05 euro), Slovacia (1,11 euro), Slovenia (1,152 euro), Spania (1,08 euro), Marea Britanie (1,50 euro). Media în UE a prețului la motorină este în prezent de 1,156 euro.
Consiliul Concurenței, cu ochii pe pompe
Cele mai mari companii de pe piața locală, în funcție de dimensiunea rețelelor de benzinării, sunt, în ordine, OMV Petrom, KMG International (Rompetrol), Lukoil și MOL.
Consiliul Concurenței monitorizează piața distribuției de carburanți și a anunțat că va verifica în ce măsură companiile petroliere au redus prețurile la benzină și motorină în contextul în care prețul barilului a scăzut în ultimul an la jumătate, ajungând la circa 50 de dolari.
De altfel, la sfârșitul anului 2011, autoritatea de concurență a aplicat cea mai mare amendă din istoria Concurenței chiar acestui sector, când șase companii petroliere au primit o amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro).
„Urmărim evoluția pieței și vrem să vedem cât de repede și în ce măsură reducerile substanțiale ale prețului barilului se vor resimți în prețul la pompă. Mai monitorizăm câteva săptămâni, să se așeze lucrurile și apoi vom ști dacă este cazul să intervenim. Urmărim datele Eurostat, prețurile la noi, cu și fără taxe, și prețurile în restul Uniunii Europene”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
El spune că există o anumită „lentoare” în transmiterea reducerilor prețurilor materiei prime în prețul de vânzare al carburanților.
„S-au anunțat reduceri de preț, vreau să le văd. Vom monitoriza, să vedem dacă, într-adevăr, a scăzut prețul și ne vom uita cum se raportează acesta la reducerea prețului materiei prime și cum arată comparativ cu prețurile din alte țări din UE”, a precizat Chirițoiu.
Petrolul s-a scumpit cu 10% pe plan mondial
Prețurile petrolului au crescut joi cu 10% și au înregistrat cel mai mare avans în peste șase ani, iar tendința ascendentă se menține și în tranzacțiile de vineri, ca efect al creșterii economice peste așteptări a SUA în trimestrul al doilea, potrivit Mediafax.
La New York, petrolul cu livrare în octombrie este cotat în urcare cu 0,99%, la 43,1 dolari pe baril.
Petrolul Brent, de referință la bursa din Londra, crește cu 0,78%, la 47,94 dolari pe baril.
Evoluția prețului țițeiului brent
„În termeni procentuali, creșterea de 10% de joi este spectaculoasă. În dolari însă, creșterea a fost de doar 4 dolari”, a declarat Daniel Ang, analist la Phillip Futures.
Economia americană a înregistrat un avans de 3,7% în trimestrul al doilea, depășind toate estimările analiștilor intervievați de Bloomberg, potrivit datelor publicate joi de Departamentul pentru Comerț.
Creșterea prețurilor petrolului s-a accentuat după ce Royal Dutch Shell a anunțat o situație de forță majoră în privința exporturilor din Nigeria, compania lucrând la repararea a două conducte închise din cauza hoților și a unei avarii.
Prețul petrolului de referință în SUA a scăzut sub 40 de dolari pe baril în această săptămână, din cauza temerilor provocate de încetinirea creșterii economiei chineze.
Cotațiile țițeiului sunt cu circa 31% sub un maxim al acestui an atins în luna iunie, pe fondul speculațiilor că supraoferta la nivel global se va prelungi. Membrii OPEC au refuzat să reducă producția, în timp ce stocurile din SUA sunt cu 90 de milioane de barili pentru media ultimilor cinci ani.
În primele șase luni, prețul mediu al țițeiului Ural a scăzut la 57,09 dolari/baril, cu 47% mai mic comparativ cu perioada similară a anului precendent, iar prețul mediu realizat la țiței s-a situat la 49,51 dolari/baril, comparativ cu 96,24 dolari/baril în primul semestru al anului trecut.