Prima pagină » Economic » Harta prețurilor la mâncare în Europa. În ce țară UE este cel mai scump alcool, unde sunt cele mai scumpe țigări

Harta prețurilor la mâncare în Europa. În ce țară UE este cel mai scump alcool, unde sunt cele mai scumpe țigări

La nivelul UE există diferențe semnificative la nivelul prețurilor pentru mâncare, băuturi și țigări, reiese din datele Eurostat.

În România prețurile pentru alimente și băuturi nealcoolice sunt cu 33% mai mici decât media europeană, reiese dintr-o analiză realizată de Eurostat.

România ocupă antepenultimul loc într-un clasament ce cuprinde 35 de țări din Europa. Pe ultimul loc se află Macedonia, urmată de Polonia, care este statul din UE cu cele mai mici prețuri, raportat la puterea de cumpărare, relevă datele Eurostat.

Indicele prețurilor pentru alimente și băuturi nealcoolice, în 2012, în 35 de țări europene

(clic pe imagine pentru a mări)

 

 

Sursa eurostat

Eurostat a calculat indexul nivelului prețurilor, care exprimă nivelul prețurilor dintr-o anumită țară, în raport cu altele, ținând cont de paritatea puterii de cumpărare și cursul de schimb nominal.

La nivelul Uniunii Europene există diferențe semnificative la nivelul prețurilor pentru mâncare, băuturi și țigări, reiese din datele Eurostat.

Dacă indicele prețurilor într-o țară este mai mare de 100, înseamnă că țara este scumpă, comparativ cu cele cu care este comparată – de exemplu cu țările din UE -, în timp ce în cazul în care indicele este sub 100, atunci țara este relativ ieftină comparativ cu alte state.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, este de părere că datele Eurostat arată că prețurile la mâncare în România „se țin” de salariile din România.

„Românii nu pot fi plătiți mai bine pentru că nu avem un PIB din care să fie plătiți mai bine”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Harta indicilor prețurilor la mâncare în 35 de țări din Europa

(clic pe imagine pentru a mări)

Sursa eurostat

România, aproape de coada clasamentului

La alimente, în general, România ocupă locul 4 de la coada clasamentului, același loc cu Bulgaria. Pe ultimul loc al clasamentului, cu cele mai mici prețuri la mâncare, în general se află Macedonia, urmată de Polonia,  Albania și apoi România și Bulgaria unde indicele prețurilor este de 67%, adică sub media din UE.

Studiul are și subcategorii de alimente. Astfel, la pâine, România are unele dintre cele mai mici prețuri, clasându-se pe locul 4 de la coada clasamentului, cele mai mici prețuri la pâine fiind, în ordine, în Macedonia, Bulgaria, Polonia și apoi România.

La carne, România ocupă tot aceeași poziție. Cea mai ieftină carne este în Albania, urmată de Macedonia, Polonia și apoi România.

Unde este cea mai scumpă mâncare

Analiza Eurostat a comparat prețurile din 37 de state europene, între care 27 de state din UE, la care s-a adăugat și Croația, care a aderat la Uniunea Europeană de la 1 iulie, și Islanda, Norvegia, Elveția, precum și patru state candidate – Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia – și alte două potențial candidate – Albania și Bosnia și Herțegovina.

Prețurile la mâncare, băutură și țigări variază foarte mult în statele membre UE. În 2012, prețurile pentru mâncare și băuturi fără alcool în Danemarca au reprezentat 143% din media din UE, în timp ce în Polonia au fost de doar 61% din media pe UE.

Cel mai scump alcool a fost în Finlanda (cu un indice al prețurilor de 175%), iar cel mai ieftin în Bulgaria (67% din media din UE).

Pentru tutun, cele mai mari prețuri au fost în Irlanda (199% din media UE), iar cel mai ieftin tutun au fost în Ungaria (52%).

Între țările UE, cele mai mici prețuri la mâncare sunt în Polonia, pentru băuturi alcoolice în Bulgaria, iar pentru băuturi fără alcool în România. Cel mai ieftin tutun se găsește în Ungaria.

Studiul a cuprins și prețurile la pâine și cereale, carne, pește și produse lactate.

„Cea mai scumpă carne (din țările cuprinse în analiza Eurostat n.n.) este în Elveția, cea mai scumpă carne din UE este în Danemarca, cae mai ieftină carne este în Polonia, iar după Polonia este România”, a declarat Adrian Vasilescu, comentând analiza Eurostat.  

Prețurile la pâine, carne, pește, lapte și produse lactate și ouă

Sursa eurostat//În tabel, sunt bolduite cele mai mici ,respectiv cele mai mari prețuri.

Acest grup de produse reprezintă, în medie, 17%, 25%, 3% și respectiv 19% din totalul cheltuielilor gospodăriilor cu mâncarea. 

Dintre cele 37 de țări studiate în analiza Eurostat, Elveția are cele mai mari prețuri la carne și pește, în timp ce Norvegia are cele mai mari prețuri la lapte și pâine.

Dintre țările UE, Bulgaria are cea mai ieftină pâine, urmată de Polonia și apoi de România.

Polonia are cele mai mici prețuri la carne, pește, lapte și ouă, dar și la ulei, fructe și legume, cartofi, mai relevă analiza Eurostat. 

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Citește și