Prima pagină » Economic » HARTA RECESIUNII ÎN EUROPA. Cum au evoluat economiile din Uniunea Europeană la începutul anului 2012

HARTA RECESIUNII ÎN EUROPA. Cum au evoluat economiile din Uniunea Europeană la începutul anului 2012

Economia românească a scăzut în primul trimestru al anului cu 0,1% față de perioada octombrie-decembrie 2011 și a reintrat astfel în recesiune statistică, definită drept două trimestre consecutive de contracție a produsului intern brut (PIB)

Economia românească a scăzut în primul trimestru al anului cu 0,1% față de perioada octombrie-decembrie 2011 și a reintrat astfel în recesiune tehnică, definită drept două trimestre consecutive de contracție a produsului intern brut (PIB). În ciuda evoluției negative, contracția a fost mai puțin pronunțată decât anticipaseră analiștii, care estimau o scădere de 0,2-0,3% din PIB.

Evoluția economiei din România respectă tendințele înregistrate în primul trimestru al anului în majoritatea statelor din Uniunea Europeană. Media creșterii economice la nivelul blocului comunitar este de 0,1%, în condițiile în care economiile din zona euro au stagnat, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică al UE.

Dintre cele 19 state UE care au transmis până marți estimările privind evoluția economiei, nouă au raportat o contracție a produsului intern brut (Cehia, Spania, Italia, Cipru, Ungaria, Olanda, Portugalia, România, Marea Britanie), alte opt au avut o creștere economică între 0,2 și 1,3% din PIB (Belgia, Germania, Estonia, Letonia, Lituania, Austria Slovacia și Finlanda) iar două au înregistrare o stagnare a economiei (Franța și Bulgaria).

Datele Eurostat arată că 12 state UE au înregistrat o evoluție economică mai bună decât România.

Cea mai mare creștere economică s-a înregistrat în Finlanda, respectiv 1,3% din PIB, în timp ce Ungaria a raportat cea mai mare contracție economică, de 1,3% din PIB.

Evoluția economiei Germaniei a depășit estimările economiștilor care nu anticipaseră o evoluție atât de bună având în vedere că la sfârșitul anului statul raportase o contracție de 0,2%, scrie Reuters.

Creșterea economică din Germania, sprijinită de evoluția bună a exporturilor, a ajutat la atenuarea rezultatelor mai puține bune ale celorlalte state europene, în special cele ale Franței. A doua cea mai mare economie din Uniunea Europeană a stagnat în primul trimestru.

„Germania este în fruntea blocului comunitar, dar acest lucru nu înseamnă că redresarea economică va fi puternică. Austeritatea nu dispare, iar economiile din sudul Europei continuă să întâmpine dificultăți”, a precizat pentru sursa citată Mads Koefoed, economist la Saxo Bank.

Harta evoluțiilor economiilor din zona euro. Click pe imagine pentru a mări.

Citește și