Prima pagină » Economic » Harta salariilor din România: Topul județelor cu cele mai mici și cele mai mari salarii

Harta salariilor din România: Topul județelor cu cele mai mici și cele mai mari salarii

Harta salariilor din România: Topul județelor cu cele mai mici și cele mai mari salarii
Un angajat din București a încasat anul trecut, în medie, un salariu de aproape 2.900 de lei (635 euro) net pe lună, dublu față de un angajat din Harghita, județul cu cele mai mici salarii în 2016.

București, Ilfov, Cluj, Timiș și Sibiu sunt zonele în care angajații au obținut anul trecut cele mai mari salarii nete, cu valori cuprinse între 2.138 de lei și 2.857 de lei net pe lu­nă, arată datele centralizate de ZF pe ba­za datelor de la Institutul Național de Sta­tistică. Acestea sunt, de altfel, sin­gurele județe în care salariul mediu a de­pășit valoarea de 2.000 de lei net pe lună.

La polul opus se află județele Har­ghi­ta, Teleorman, Suceava, Neamț și Vran­cea, unde salariile medii ale anga­jaților variază între 1.483 de lei și 1.544 de lei net pe lună, fiind cele mai mici din țară.

„Județele cu cele mai mari salarii sunt cele în care s-au făcut foarte multe in­ves­tiții de către companiile multina­țio­na­le, în care șomajul este aproape inexis­tent, iar tipurile de joburi sunt din do­me­nii variate. În județele mai dezvoltate, un­de salariile angajaților trec peste 2.000 de lei net pe lună, nu sunt investiții doar în pro­ducție, ci și în servicii IT, financiare etc., spre deose­bi­re de ju­de­țele cu salarii mici, unde exis­tă în general in­­vestiții foar­te puține, în gene­ral în pro­duc­ție”, a spus Alina Po­pes­cu, ta­lent in­for­ma­tion so­lu­tion lea­der pen­tru Ro­mâ­nia și regiu­nea Bal­cani în ca­drul com­pa­ni­ei de HR Mer­cer, par­te a gru­pului Marsh & McLennan Com­panies.

Într-adevăr, la finalul anu­lui trecut, rata șomajului înre­gis­trat în București a fost de numai 1,6%, în timp ce în Harghita a fost de 5,7 % (peste media națională, de 4,7%), arată datele Agenției pentru Ocu­parea Forței de Mun­că. De ase­menea, Capitala are cea mai mare rată de angajare din România, având în vedere că mai mult de jumătate dintre lo­cuitori au un loc de muncă, dublu față de rata de angajare la nivel național (care a fost de 24%). Spre comparație, în Harghita, numai unu din cinci locuitori lucrează (rata de angajare fiind de doar 21,6%).

„Mă aștept ca și anul acesta să existe creșteri de salarii, ca urmare a lipsei de forță de muncă, mai ales în zona de dezvoltare de software, precum și în cea de tehnicieni și muncitori calificați în producție”, a mai spus Alina Popescu.

Salariul mediu la nivelul întregii economii a ajuns anul trecut la 2.088 de lei net pe lună, în creștere cu 12% față de anul 2015. Astfel, față de salariul mediu pe economie, un bu­cu­reștean a câș­ti­gat anul trecut cu 36% mai mult, iar un angajat din Har­ghita a obținut cu 28% mai puțin.

Citește în continuare pe zf.

Autor

Citește și