Angajații din România câștigă pe ora de lucru un salariu minim de 1,28 dolari, unul dintre cele mai mici din lume și cel mai redus din Europa. Spre deosebire de vecinii unguri, ei obțin cu 96 de cenți mai puțin pe oră, în timp ce față de salarianții companiilor din Luxemburg, cei mai bine plătiți europeni, românii primesc cu 12,93 dolari în minus pentru 60 de minute de muncă, potrivit informațiilor făcute publice de către reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
România nu este membră a OCDE motiv pentru care valoarea salariului minim obținut de români pe ora de muncă a fost calculată de gândul pe baza datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene (UE), la un curs mediu oficial al Băncii Naționale a României (BNR) aferent anului 2011 de 3,0486 lei/dolar. Datele furnizate de OCDE sunt aferente anului 2011.
Angajații societăților din țara noastră obțin, de asemenea, un salariu minim pe ora de lucru cu 5,97 dolari mai mic decât americanii, aceștia din urmă câștigând din partea angajatorilor 7,25 dolari pentru fiecare 60 de minute petrecute la locul de muncă.
În curând însă, salariul minim obținut pe oră de către locuitorii Statelor Unite ale Americii ar putea să se majoreze cu 1,75 dolari, în cazul în care va fi pusă în vigoare o inițiativă a președintelui Barack Obama, prezentată miercuri serară, prin care se dorește majorarea salariului minim obținut de americani pe oră la 9 dolari.
Harta salariului minim câștigat pe oră de angajații din diferite state ale lumii
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info (date OCDE)
Topul statelor lumii unde angajații câștigă cel mai bine pentru fiecare oră petrecută la serviciu
Conform datelor OCDE, australienii sunt cei mai privilegiați salariați atunci când vine vorba de suma pe care o obțin pentru fiecare oră petrecută la locul de muncă, angajatorii plătindu-i cu un salariu minim de 15,75 dolari pentru fiecare 60 de minute de lucru.
Al doilea loc în clasament este ocupat de luxemburghezi, care sunt și cei mai bine plătiți europeni, ei fiind urmați apoi în top de francezi și de irlandezi, toți obținând pe oră salarii minime de peste 12 dolari.
FOTO: gândul.info (date OCDE)
În rândul statelor la nivelul cărora se înregistrează unele dintre cele mai mari salarii minime pe ora de lucru se numără și Noua Zeelandă, Canada și Olanda.
Topul statelor lumii unde angajații câștigă puțini bani pentru 60 de minute de lucru
Dacă în Australia sau în Luxemburg angajații diferitelor firme se pot lăuda cu salarii minime de peste 14 dolari pentru fiecare oră petrecută la serviciu, în Mexic situația este diferită. Aici o persoană este plătită de către angajator cu un salariu minim de doar 58 de cenți pe 60 de minute de lucru.
Potrivit calculelor gândul, România se află și ea în topul țărilor unde angajații obțin cele mai mici salarii minime pe oră, după Mexic, dar înaintea vecinilor unguri care câștigă pentru aceeași perioadă de stat la locul de muncă 2,24 dolari.
FOTO: gândul.info (date OCDE)
Printre statele în care angajații companiilor câștigă sub 4 dolari pe ora de lucru se numără și Turcia, Polonia și Coreea de Sud, conform datelor făcute publice de către reprezentanții OCDE.
Cât câștigă europenii pentru fiecare oră de muncă
Angajații companiilor care își desfășoară activitatea în Luxemburg obțin cel puțin 14,21 dolari pe oră la locul de muncă, ei fiind urmați în clasament de cei care lucrează în Franța și câștigă 12,55 dolari pe oră și de persoanele angajate în Irlanda care obțin 12,03 dolari pe oră.
Grecii câștigă un salariu minim cu 18 cenți mai mic decât slovenii pentru fiecare 60 de minute petrecute la locul de muncă, mai exact 5,79 dolari pe oră, și îi devansează astfel în top pe spanioli, portughezi și cehi.
Pe ultimele locuri în clasamentul european se află polonezii (2,72 de dolari pe oră), slovacii (2,53 dolari pe oră), ungurii (2,24 dolari pe oră) și românii (1,28 de dolari pe oră), potrivit datelor furnizate de OCDE.
La data de 1 februarie, salariul minim brut pe economie a fost majorat însă în România cu 50 de lei, ajungând la 750 de lei. Începând cu luna iulie a anului în curs, el se va majora încă o dată și va ajunge la 800 de lei.
Cum a evoluat salariul minim brut lunar la nivelul UE în ultimii 12 ani
România nu stă mai bine în topuri nici în ceea ce privește salariul minim brut câștigat lunar de angajații din statele membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor furnizate de Eurostat, biroul de statistică al UE. Astfel, țara noastră se clasează doar pe locul 18 din 20 în topul evoluției salariului minim brut în perioada 2001-2012, acesta majorându-se cu doar 120 de euro în acest timp.
Vecinii bulgari se află pe ultimul loc al aceluiași clasament, cu o creștere de 98 de euro a salariului minim brut în ultimii 12 ani, în timp ce ungurii se află pe poziția a 16-cea după ce au înregistrat, în aceeași perioadă de timp, o majorare a salariului minim brut de 145 de euro.
Topul este dominat de Luxemburg și de Irlanda, în ambele statele înregistându-se majorări de peste 500 de euro ale salariului minim brut lunar primit de angajați în perioada 2001 – 2012.
FOTO: gândul.info (date Eurostat)
* Eurostat nu deține statistici complete pentru toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Grecia, unul dintre statele greu încercate de criză în ultimii ani, se află pe locul al patrulea în top după ce la nivelul său s-a înregistrat o creștere a salariului minim brut lunar de 333 de euro în ultimii 12 ani. Astfel, Grecia reușește să devanseze în clasament țări precum Marea Britanie, Olanda sau Belgia.