Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Eduard Hellvig, afirmă că MDRT are un minus de 100 de milioane de euro în buget, în urma unei rectificări bugetare făcute înainte să preia funcția, și că prioritare sunt proiectele de infrastructură care aduc locuri de muncă, nu patinoarele, informează Mediafax.
Eduard Hellvig a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că ministerul are un minus de 100 de milioane de euro în buget, în urma unei rectificări bugetare făcute înainte ca el să preia funcția, motiv pentru care va exista o prioritizare a proiectelor.
„Trebuie să identificăm exact care mai sunt resursele financiare la nivelul ministerului. Vreau să vă spun că, în momentul când unul dintre miniștri a părăsit funcția guvernamentală, a existat o rectificare bugetară la Ministerul Dezvoltării de 20%. Practic, am plecat de la un minus de 100 de milioane (de euro). Această instituție în primul rând a suferit la nivel de percepție și imagine, bugetul MDRT să știți că nu este un buget enorm, este un buget de 690 de milioane de euro (…) în schimb are componenta de fonduri europene, de 4,4 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. E importantă, pentru că autoritatea locală o accesează, beneficiază de finanțare și se văd rezultatele. Dacă ministerul are capacitatea să pună în așa fel instrumentele de absorbție la dispoziția beneficiarului și să lucreze cât mai eficient, evident, comunitățile locale au posibilitatea să absoarbă bani și să se vadă rezultatele. A fost o rectificare bugetară în martie, dacă nu mă înșel. (…) Afectează foarte mult, periclitează în primul rând capacitatea de dezvoltare, de proiecte care să aducă dezvoltare; orice reducere bugetară în zona aceasta a ministerului gripează foarte mult procesul de dezvoltare”, a spus Hellvig.
El a subliniat că prioritățile sale se vor concentra, în acest context, pe proiecte de infrastructură care aduc locuri de muncă, nu pe cele care cheltuie enorm din resursele bugetare, precum patinoarele.
El a arătat că anumite proiecte „vor fi reconsiderate”, însă cele în fază de implementare vor continua.
„Sunt 11 tipuri de proiecte la Compania Națională de Investiții, probabil proiectele care generează cheltuiri bugetare enorme – patinoare și alte lucruri de acest gen – nu vor fi prioritare. Prioritară pentru mine e infrastructura pentru parcuri industriale, ca să creeze locuri de muncă. Sunt proiectele care vor trebui terminate, care sunt într-o fază avansată de dezvoltare, de investiții – trebuie terminate. Nu vreau să distrugem totuși banii care au fost alocați aici, indiferent cine a inițiat. Pot să vă asigur că cheltuiala bugetară nu se va mai face cum s-a făcut până acum”, a spus Hellvig.
El a adăugat că va fi atent la toate detaliile și că așteaptă ca săptămâna viitoare sau în maxim două săptămâni să îi fie prezentată „o situație reală, cu investițiile”, de către noul director al CNI.
Ministrul a subliniat că proiectele începute vor fi continuate, indiferent cum și de cine au fost ele promovate.
„Au fost unele inițiate, s-a schimbat guvernarea, au venit alții, nu le-au mai finanțat, au început altele și uite așa ne trezim an de an că vine fiecare ministru cu câte o idee – bună, rea, n-o discut aici – dar proiectele care sunt începute și sunt avansate rămân așa. Asta e o chestie de bun-simț, nu de politică, de priorități strategice, sunt lucruri elementare. Vorbim de resursa bugetară existentă și de prioritizarea în funcție de necesitățile de dezvoltare a României. Cu alte cuvinte, vom genera proiecte care, sub o formă sau alta, vor crea mecanisme de dezvoltare și de creare de locuri de muncă, pentru că rolul esențial al acestui minister este de a rezolva problema dezechilibrelor de dezvoltare din România”, a spus Hellvig, subliniind că România trebuie să dezvolte politici prin care să devină competititivă, „o țară cu regiuni competitive și puternice”, pentru a putea emite pretenții că este a șaptea țară din UE.
Hellvig se află în Mureș pentru a vizita două obiective de investiții – o bază sportivă și un drum comunal, ambele reabilitate din fondurile MDRT, în localitatea Zau de Câmpie.