Prima pagină » Economic » Hidroelectrica a câștigat alte două procese cu „băieții deștepți” din energie

Hidroelectrica a câștigat alte două procese cu „băieții deștepți” din energie

Hidroelectrica a câștigat alte două procese cu
Hidroelectrica a câștigat alte două procese cu "băieții deștepți"

Traderul de energie Energy Holding a solicitat la deschiderea procedurii insolvenței Hidroelectrica despăgubiri de 91,1 milioane lei pentru diminuarea cantității de energie livrată de compania de stat în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012 din cauza aplicării clauzei de forță majoră.

„Prin sentința civilă nr. 3757/10.04.2013 pronunțată de Tribunalul Bucuresti în primul ciclu procesual, contestația Energy Holding a fost respinsă pe cale de excepție ca inadmisibilă. Recursul Energy Holding a fost admis de Curtea de Apel București, care prin decizia nr. 643/12.03.2014 a anulat sentința și a trimis cauza spre rejudecare pe fond”, se arată în comunicat.

În rejudecarea pe fond, instanța a decis în favoarea Hidroelectrica. Energy Holding a fost obligată si la plata cheltuielilor de judecată, constând în 61.000 lei onorarii de expert și 29.700 lei onorarii avocațiale.

Potrivit Hidroelectrica, contractul cu Energy Holding a generat în perioada 2006 – 31 mai 2012 o pierdere de peste 1,4 miliarde lei pentru producătorul de energie.

Și în cazul traderului elvețian EFT AG, Tribunalul București a respins, prin sentința civilă nr. 1892 din 16 martie 2016, contestația împotriva Tabelului preliminar al creanțelor întocmit de Administratorul Judiciar care a refuzat înscrierea traderului cu suma de 11 milioane lei reprezentând daune.

În litigiul demarat de EFT AG, compania elvețiană a susținut că în 2011 Hidroelectrica nu i-a livrat întreaga cantitate de energie contractată. „Susținerea a fost contrazisă de probele administrate în cauză, care au demonstrat că în realitate, în anul 2011 Hidroelectrica a livrat EFT AG mai mult decât ar fi fost obligată conform contractului”, se precizează în comunicat.

Hidroelectrica a fost apărată în instanță de avocații de la Stănescu, Milos, Dumitru și Asociații.

Compania a intrat în vara anului 2012 în insolvență îngenuncheată de politica de vânzare a energiei pe contracte directe, la prețuri sub cele de pe piață, politică avizată tacit de toate guv­ernele din 2002 încoace. Un an mai târziu, compania iese din insolvență doar pentru ca la începutul anului 2014 producătorul să intre din nou în insolvență pe fondul proceselor deschise de toți cei care au fost decuplați de la energia hidro, cea mai ieftină din România.

 

 

Citește și