Hidroelectrica cere ANRE să-i recunoască prețul de cost, să plafoneze marjele de adaos ale transportatorilor și distribuitorilor și să permită reducerea cantității de energie livrate pe piața reglementată, unde compania ar urma să alimenteze doar populația și instituțiile publice, nu și firme.
Solicitările vin în contextul situației dificile a companiei, aflată în insolvență, iar Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și-a dat acordul de principiu cu privire la modificările propuse.
Hidroelectrica are datorii de un miliard de euro și profituri nerealizate de 1,1 miliarde euro în ultimii șase ani din contractele bilaterale și pe piața reglementată, înregistrând pentru prima dată de la înființare pierderi în primul semestru al anului în curs. În plus, în august producția s-ar putea atinge un minim istoric, iar ponderea producției livrată pe piața reglementată ajunge, pentru prima dată, la 50% din producție.
„Prețul de 71 lei/MWh, plătit de ANRE, este sub prețul de cost, de 125 lei MWh, cu efecte negative asupra indicatorilor financiari ai societății. Situația economică a Hidroelectrica este cu atât mai dificilă ca urmare a secetei prelungite care a dus la scăderea producției și activarea clauzei de forță majoră, începând din 07.08.2012 ora 00.00”, se arată într-un comunicat al administratorului judiciar, Euro Insol.
Reprezentanții Euro Insol au prezentat luni conducerii ANRE situația și solicitările Hidroelectrica.
Astfel, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, a propus ca soluție pentru reducerea pierderilor Hidroelectrica păstrarea în piața reglementată a consumatorilor casnici și a instituțiilor publice, nu și a consumatorilor industriali.
În prezent, piața reglementată, cu un consum total de energie de 28 TWh, este destinată consumatorilor casnici (care consumă 12 TWh), instituțiilor publice (8 TWh) și consumatorilor industriali (diferența de 8 TWh).
„În aceste condiții, piața reglementată poate fi recalibrată la 20 TWh, iar consumatorii industriali să migreze de pe piața reglementată pe piața concurențială. Reprezentanții Hidroelectrica au arătat ANRE că Hidroelectrica mai poate vinde la profit 0 doar pentru consumatorii casnici și instituțiile publice”, se menționează în comunicat.
Altă solicitare se referă la plafonarea adaosurilor mari practicate de către transportatorii și distribuitorii de energie electrică, ceea ce ar elimina diferența ridicată dintre prețul producătorilor și cel achitat de consumatorul final.
„Prețul pe MWh pornește de la Hidroelectrica la 71 de lei, ajunge în coșul pieței reglementate, care cumulează energie termo, nuclear și hidro, la 150 de lei, pentru ca în final să ajungă la consumator cu 440 de lei MWh. Diferența de la 150 de lei la 440 de lei nu se regăsește la producători, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Termoelectrica, ci în marjele de profit ale transportatorilor de energie, Transelectrica și distribuitorilor Electrica, Eon, Enel și CEZ”, potrivit sursei citate.
ANRE și-a dat acordul de principiu privind solicitările Hidroelectrica, care ar urma să fie adoptate printr-un act normativ, promovat până la 1 septembrie, mai arată Euro Insol.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvență în luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administrație. Consiliul și-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri și creșterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” și al secetei din 2011.