Hidroelectrica dă asigurări că poate prelua debitul crescut al Dunării la intrarea în țară. „Societatea se pregătește pentru optimizarea producției”

Hidroelectrica dă asigurări că poate prelua debitul crescut al Dunării la intrarea în țară. „Societatea se pregătește pentru optimizarea producției”
Publicat: 18/09/2024, 17:17

Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale „Hidroelectrica” S.P.E.E.H. S.A., cel mai mare producător de energie electrică din țară, dar și furnizor pentru o cotă semnificativă din piață, dă asigurări că este pregătită să preia debitul în creștere al Dunării, după precipitațiile din aceste zile din Europa Centrală, în țări prin care trece fluviul sau are afluenți. Debitele mai mari se traduc printr-o producție crescută de energie electrică a companiei de stat.

Hidroelectrica a transmis miercuri, în contextul îngrijorărilor exprimate în spațiul public cu privire la creșterea debitului Dunării ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice extreme din Europa, că Amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier de pe fluviul Dunărea este pregătită pentru  preluarea și tranzitarea viiturii create ca urmare a precipitațiilor căzute în bazinul hidrografic  al fluviului și monitorizează atent evoluția fenomenelor.

Inundațiile puternice au lovit Cehia și Polonia, dar și țări prin care trece Dunărea și preia o parte din afluenții săi, printre care Austria, Slovacia și Ungaria.

Potrivit companiei, debitul estimat în perioada imediat următoare pentru zona Porțile de Fier nu este unul excepțional, ci corespunde cantitativ cu debitul mediu al lunii aprilie în anul mediu hidrologic, situație pentru care nu sunt necesare pregătiri tehnice deosebite.

Astfel, au transmis oficialii companiei, după o perioadă secetoasă, în care debitul Dunării era extrem de scăzut cu câteva zile în urmă, societatea se pregătește pentru optimizarea producției și valorificarea aportului hidrologic prognozat. În plus,  în această perioadă se finalizează lucrări de mentenanță planificată la centrala hidroelectrică Porțile de Fier I, lucrări care vor crește gradul de disponibilitate al hidroagregatelor.

„Asigurăm publicul că Hidroelectrica monitorizează cu atenție sporită debitul fluviului Dunărea, în acest sens fiind constituit un grup de lucru la nivelul societății. Menționăm că viiturile sunt fenomene naturale frecvente, iar societatea are proceduri specifice pentru situații de urgență  și un mod de acțiune prestabilit pentru diverse scenarii, personalul fiind periodic instruit în acest sens. Debitele actuale nu impun intrarea în regim de ape mari.Exploatarea se face  în conformitate cu reglementările în vigoare și a modului de colaborare statutat cu partenerul sârb”, a transmis compania.

Seceta a scăzut producția Hidroelectrica

Creșterea debitului Dunării este un factor prielnic pentru o producție mai bună de energie electrică la nivel național din resurse hidro, mai ales după un an secetos ca 2024, dar cu perioade lungi de caniculă, care au dus la creșterea consumului.

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost, miercuri dimineață de 3.400 m3/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. În aval de Porţile de Fier debitele au fost ȋn creștere pe sectoarele Gruia – Oltenița și Isaccea – Tulcea și la Hârșova, staționare pe sectoarele Călărași – Cernavodă și Brăila – Galați și în scădere la Vadu Oii.

Hidrologii estimează că, de miercuri dimineața, până miercurea viitoare la ora 7:00, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere pe toată perioada de prognoză până la valoarea de 8.500 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 m3/s), iar în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere, ceea ce va determina creșterea cantităților de energie ce vor intra în sistemul energetic național.

Potrivit celui mai recent raport al Hidroelectrica, energia produsă și vândută (producția netă) a înregistrat o scădere de aproximativ 22% în primul semestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior,  în perioada ianuarie-iunie  2024 această cantitate fiind de 8.293 GWh. Scăderea a fost cauzată în special de condițiile hidrologice înregistrate în trimestrul al doilea al anului 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (5.585 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aprox. 25% față de perioada similară a anului 2023 (7.491 mc/s).

Hidroelectrica, listată la BVB anul trecut, este deținută în proporție de 80,05% de statul român, prin Ministerul Energiei, și este cel mai mare producător de energie electrică al ţării, cu o cotă de piaţă de circa 30%.

Compania gestionează 187 de centrale hidroelectrice cu o capacitate de producție totală de 6.3 MWh. Pe lângă producția de energie verde, Hidroelectrica furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național și deține un parc eolian de 108 MW la Crucea. Din piața de furnizare, compania deține o cotă de 13,09%.

Citiți și:

Încă trei centrale hidroelectrice vor intra în proces de modernizare. Valoarea contractelor atribuite de Hidroelectrica

Karoly Borbely (Hidroelectrica), la Gândul Green: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an....
Larisa Uţă a redeschis scandalul, iar acum… Alin Oprea o desfiinţează: „O femeie mutilată de...
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Care este planul lui Trump pentru Ucraina. Expert de la Washington: „sacrifică Ucraina și ne...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un...
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata...
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o...
Ce este un pager. Mii de dispozitive au explodat simultan în Liban: cel puţin 9...
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
Secretara-şefă a Universităţii de Medicină Carol Davila din Bucureşti a dispărut și a fost dată...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Bărbatul care a provocat un incendiu la Parlament a fost prins
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
Rusia a fost atacată. Victorie totală pentru Zelenski. Explozie urmată de un seism (VIDEO)
Philipp Plein și Andreea Sasu, prima apariție oficială în public de când au devenit părinții....
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Ce pensie primește Adriana Trandafir după o viață dedicată teatrului și filmului: ”Ce să facem?...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Oamenii de știință au creat organisme în „a treia stare”, dincolo de viață și moarte