Compania a intrat pentru a doua oară în insolvență la începutul anului 2014 și este condusă de un administrator numit de justiție.
Hidroelectrica a fost nevoită să se declare prima oară în insolvență în 2012, din cauza secetei severe și a unor contracte prin care a vândut electricitate sub prețurile din piață, înregistrând pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe parcursul a șase ani.
Compania a trecut printr-un proces de restructurare, anul trecut obținând un profit record, și a anulat contractele nerentabile. Beneficiarii acelor contracte au contestat însă anularea acestora, iar Hidroelectrica a reintrat în insolvență în urma unei decizii a justiției și ar fi urmat să iasă din această stare în iunie 2015.
„Procesele avansează foarte lent. În mod sigur Hidroelectrica nu va ieși din insolvență în acest an. Sperăm anul viitor”, a declarat Borza pentru Reuters, adăugând că Hidroelectrica mai are 19 procese în derulare, din numărul inițial de 75.
Guvernul premierului Victor Ponta a convenit în cadrul acordului de 4 miliarde de euro cu FMI și Comisia Europeană să listeze la bursă o participație minoritară la Hidroelectrica.
În perioada de insolvență, Hidroelectrica a angajat consultanți pentru pregătirea ofertei publice inițiale, iar Borza a spus că oferta de acțiuni ar putea avea loc la 3-4 luni după încheierea insolvenței.
Fondul Proprietatea, singurul acționar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participația de 20% deținută la aceasta la 494 de milioane de euro, ceea ce implică o valoare a întregii companii de circa 2,5 miliarde de euro.
Hidroelectrica a înregistrat anul trecut un profit brut de 1,2 miliarde de lei (294 milioane dolari) și a produs 18,2 terawați de electricitate.