UPDATE: Hidroelectrica, „perla din energie” a statului român, se listează la BURSĂ. Cât costă acțiunile
Hidroelectrica, „perla din energie” a statului român, se listează la Bursa de Valori București (BVB). Fondul Proprietatea, acționarul minoritar, a anunțat, printr-un comunicat transmis joi noaptea, că scoate la vânzare 17% din pachetul deținut (de aproape 20%), respectiv 78 milioane acțiuni. Intervalul de preț este de 94 – 112 lei pe acțiune.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința din data de 22.06.2023, prospectul aferent ofertei publice de vânzare pentru un număr de până la 78.007.110 acțiuni reprezentând 17,34% din numărul total al acțiunilor emise de Hidroelectrica – societatea emitentă.
UPDATE ORA 11:00: Acțiunile Fondul Proprietatea (FP) scad la bursă cu 2,54%, după prima oră de tranzacționare
Acțiunile Fondul Proprietatea (FP) scad la bursă cu 2,54%, după prima oră de tranzacționare, până la prețul de 1.9160 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 7,20 milioane lei.
Investitorii ajustează cotația după ce Fondul a promovat oferta la Hidroelectrica la un preț inferior celui de 121,4564 lei/acțiune, la care era prinsă participația sa la producătorul de energie hidro, în bilanțul de la nivelul lunii aprilie, conform Profit.ro.
ȘTIRE INIȚIALĂ
„Listarea Hidroelectrica la Bursă este cea mai mare din istoria pieței noastre de capital”
Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei și un profit de 4 miliarde de lei în 2022, Hidrolectrica este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est și este cel mai mare producător de energie electrică din regiune. Compania este furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienți casnici și industriali.
„Listarea Hidroelectrica la Bursa de la București este cea mai mare din istoria pieței noastre de capital și chiar din regiune și va deveni un punct de referință pentru bursa românească. Acest demers va oferi o altă anvergură pieței de capital din România și va atrage atât micii cât și marii investitori. Echipele de experți din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară au lucrat permanent pentru a crea cadrul legislativ necesar, astfel încât oferta publică de vânzare să se desfășoare în cele mai bune condiții și să se deruleze exclusiv la Bursa de Valori București”, a declarat Nicu Marcu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.
Prin listarea Hidroelectrica, Bursa de la București își întărește rolul la nivel regional, având totodată o importanță semnificativă atât pentru piața de capital cât și pentru investitorii din România. Intrarea la tranzacționare a acțiunilor Hidroelectrica vine și în contextul adoptării Strategiei pieței de capital, care sprijină și încurajează creșterea lichidității și atractivității pieței de capital românești, conform comunicatului de presă citat.
„Unul dintre obiectivele majore ale ASF este dezvoltarea durabilă a pieței de capital, întrucât economia națională are nevoie de consolidarea acestui sector. Așa cum am spus și cu alte ocazii, pentru susținerea Bursei este nevoie de orientarea investițiilor către active solide din economia națională. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei românești, o importantă sursă de finanțare a acesteia și o platformă de tranzacționare a pachetelor de acțiuni ale celor mai importante și atractive companii românești”, afirmă Nicu Marcu.
Cât costă acțiunile
Acțiunile întreprinse în vederea dezvoltării pieței locale de capital au reprezentat un efort comun al Guvernului României, al Autorității de Supraveghere Financiară și al bursei locale și au vizat majorarea lichidității, diversificarea emitenților și constituirea unei baze mai largi a investitorilor prezenți la BVB, în acord cu Strategia pieței locale de capital.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară are în vedere identificarea tuturor instrumentelor și activităților care asigură premisele creșterii atractivității pieței de capital din România, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparență și de protecție a investitorilor pe piața de capital, contribuind la îmbunătățirea cadrului de reglementare, în scopul simplificării accesului la piață, atât pentru emitenți, cât și pentru investitori. Obiectivele de dezvoltare a pieței locale sunt subsumate obiectivului național strategic al politicii externe de aderare a țării noastre la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, subliniază Președintele Autorității, Nicu Marcu.
În acest context, domnul Nicu Marcu apreciază că listarea exclusivă la București reprezintă un eveniment unic pentru piața românească de capital care își demonstrează astfel maturitatea.
După evaluarea statutului pieței locale de capital de către FTSE Russell, care a inclus deja România în indicele piețelor emergente începând cu septembrie 2020, listarea Hidroelectrica reprezintă un pas important în vederea îndeplinirii criteriilor setate de MSCI (Morgan Stanley Capital International) pentru promovarea pieței locale de capital la statutul de piață emergentă.
Oferta se va desfășura pe perioada a 8 zile lucrătoare, în intervalul 23.06 – 4.07.2023 și este destinată atât segmentului de retail, cât și investitorilor instituționali.
Acțiunile sunt oferite la Intervalul Prețului de Ofertă de 94 lei – 112 lei per acțiune.
După desfășurarea ofertei publice de vânzare, societatea emitentă va finaliza demersurile începute și se va adresa Bursei de Valori București pentru obținerea aprobării finale în vederea admiterii la tranzacționare a acțiunilor emise.
Trei grupuri de investitori instituţionali români, acord pentru achiziţionarea de acţiuni Hidroelectrica în valoare de 2, 24 miliarde lei
„Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei şi nu va beneficia în vreun fel de fondurile obţinute ca urmare a desfăşurării Ofertei. Trei grupuri de investitori instituţionali români (‘Investitorii Principali’) au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul Ofertei şi au încheiat un acord de investiţii cu societatea şi acţionarul vânzător. Investitorii principali s-au angajat să achiziţioneze în total 2,24 miliarde lei în acţiuni la Preţul Final de Ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale”, se spune în comunicat.
Oferta publică iniţială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România, precum şi într-o ofertă adresată investitorilor instituţionali internaţionali eligibili. Se preconizează ca perioada de ofertă să înceapă pe 23 iunie 2023 şi este de aşteptat să se încheie cel târziu pe 4 iulie 2023 la ora 12 (ora locală). Preţul de ofertă şi numărul exact de acţiuni oferite spre vânzare vor fi determinate în urma procesului de book building din cadrul perioadei de ofertă şi se estimează să fie anunţate pe sau în jurul datei de 5 iulie 2023.
De asemenea, se estimează ca decontarea să aibă loc pe sau în jurul datei de 10 iulie 2023 iar admiterea şi începerea tranzacţionării pe BVB se preconizează ca să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023.
Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din preţul de ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei de ofertă. Acţiunile oferite pentru care s-a subscris în cadrul tranşei de retail începând cu a şasea zi lucrătoare a perioadei de ofertă vor fi vândute investitorilor de retail la preţul de ofertă.
Investitorii de retail pot subscrie în unităţile Băncii Comerciale Române, BRD – Groupe Societe Generale, BT Capital Partners, Băncii Transilvania, Swiss Capital şi ale participanţilor eligibili ce se regăsesc pe lista publicată pe site-ul BVB.
În comunicat se menţionează că, imediat după admitere, acţiunile societăţii vor fi incluse în indicele BET al BVB.
Acţionarul vânzător a acordat coordonatorilor globali comuni o opţiune (Opţiunea de Supra-Alocare), reprezentând până la 15% din acţiunile oferite, ce poate fi exercitată în termen de 30 de zile calendaristice de la admitere.
Hidroelectrica şi Fondul vor fi supuşi unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor societăţii pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 180 zile de la data admiterii, iar acţionarul majoritar al societăţii va fi supus unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor societăţii pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 12 luni de la data admiterii, sub rezerva anumitor excepţii prevăzute în Prospect.