Informația a fost confirmată pentru gândul și de Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica.
„Hidroelectrica s-a întros în insolvență ca urmare a unei pronunțări de către Curtea de Apel București a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunțare fusese amânată pentru astăzi. În principal, ele sunt cunoscute publicului ca „recursurile băieților deștepți”, a declarat Remus Vulpescu.
Curtea de Apel București a analizat recursurile formulate de 11 traderi, 2 sindicate și Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaște creanțe de 1,3 miliarde lei, hotărârea favorabilă acestora ducând la reintrarea companiei în insolvență.
Hidroelectrica a fost în insolvență în perioada iunie 2012 – iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la prețuri sub nivelul pieței prin contracte preferențiale încheiate „băieții deștepți” din energie.
Compania are o capacitate de producție instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităților de producție din România, și asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.
Borza a spus recent că Hidroelectrica va fi listată la bursă pe 30 iunie, prin vânzarea a 15% din acțiuni.
În raportul privind cauzele insolvenței Hidroelectrica, Euro Insol arăta că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza prețurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.
Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie și Alpiq Romindustries, firme din grupul elvețian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei în perioada 2006-2012.
Contractele cu Alpiq Romindustries și cu Energy Holding au fost denunțate de Euro Insol în 2012.