Prima pagină » Economic » Hotelierii au ajuns la pragul de supraviețuire. Luna august, definitorie pentru viitorul lor

Hotelierii au ajuns la pragul de supraviețuire. Luna august, definitorie pentru viitorul lor

Hotelierii au ajuns la pragul de supraviețuire. Luna august, definitorie pentru viitorul lor
FOTO: Alexandra Pandrea/Gandul

În condițiile neprielnice care se manifestau în piață și în contextul sprijinului guvernamental limitat destinat sectorului HoReCa, 80% dintre hotelierii români mărturiseau nu demult că afacerea lor nu va putea supraviețui mai mult de patru luni din punct de vedere financiar.

Luând în considerare faptul că cercetarea a fost realizată între lunile aprilie și mai, de către Cushman & Wakefield, în parteneriat cu Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), iar cererea nu a revenit încă, experții implicați în cercetare susțin că pragul de supraviețuire pentru majoritatea hotelurilor va fi atins în luna august.

Deși hotelierii au pus în aplicare eforturi semnificative pentru a reduce costurile de operare, o intervenție guvernamentală este necesară în mod urgent pentru a proteja forța de munca din industria hotelieră.

„Similar altor țări din CEE (n.r. – Europa Centrală și de Est), hotelurile din România au fost nevoite să își schimbe prioritățile, concentrându-se pe reducerea cheltuielilor operaționale și a costurilor de promovare și marketing, în paralel cu gestionarea fluxului de anulări ale rezervărilor”, se menționa în raportul care a rezultat ca urmare a studiului.

Hotelierii au apelat la schema de șomaj tehnic

Primele cazuri de coronavirus în România au fost anunțate pe 26 februarie 2020, iar Guvernul a implementat starea de urgență începând cu 14 martie și a restricționat toate călătoriile internaționale.

Deși așteptările inițiale pentru 2020 erau promițătoare, datele din 2019 indicând o creștere de 5% a înnoptărilor față de 2018, situația generată de COVID-19 și restricțiile adoptate în consecință de către Executivul de la București au cauzat o criză fără precedent în industria hotelieră.

Din perspectiva resurselor umane, precizează experții, 80% dintre respondenți au apelat la schema de șomaj tehnic subvenționată de Guvern, astfel încât să contracareze efectele crizei COVID-19.

„În general, hotelierii români au luat măsuri de reducere a efectivului de salariați peste media din CEE, reducând personalul cu 29%, în comparație cu o medie de 24% în CEE. În pofida faptului că granițele Uniunii Europene s-au redeschis de la 1 iunie, ca urmare a rezultatelor din primul semestru din 2020 sunt preconizate reduceri suplimentare de personal de aproximativ 38%”, menționau experții implicați în studiu.

Susținerea guvernamentală acordată hotelierilor, insuficientă

Reprezentanții hotelierilor români implicați în studiu au exprimat cel mai mare nivel de nemulțumire comparativ cu celelalte țări din CEE, 85% dintre aceștia considerând că informațiile comunicate de autorități au fost neclare.

Chiar dacă gradul de satisfacție față de susținerea guvernamentală pentru sectorul de profil este relativ scăzut, s-a înregistrat un nivel mai mare decât în celelalte țări din CEE, cu 15% din hotelieri satisfăcuți, în comparație cu 10% în celelalte țări.

„Pe măsură ce hotelurile s-au redeschis și se pregătesc să intre într-o perioadă de revenire, există multă incertitudine cu privire la capacitatea de a beneficia de sprijin din partea Guvernului”, precizează experții.

De altfel, doar 25% dintre hotelieri au o înțelegere clară a modalităților de accesare a sprijinului propus, în timp ce marea majoritate rămâne nemulțumită cu privire la gradul de accesibilitate a măsurilor de sprijin guvernamental.

În timp ce în multe alte țări, guvernele au anunțat deja un ajutor specific pentru turism și sectorul hotelier, de exemplu subvenții financiare directe în Republica Cehă, vouchere de călătorie în Polonia și campanii agresive de promovare a turismului intern în Germania, în România, hotelierii au primit un ajutor limitat.

Drumul spre revenire

În intervalul cuprins între 24 aprilie și 25 mai, 75% dintre hotelieri au declarat că sunt pregătiți sau extrem de pregătiți pentru redeschiderea proprietăților, 87% fiind încrezători ca pot asigura siguranța clienților și a angajaților.

Pe măsură ce hotelurile s-au redeschis și altele continuă să se pregătească pentru redeschidere, hotelierii au spus că asigurarea securității sanitare pentru oaspeți și angajați reprezintă principala prioritate a lor.

În condițiile în care COVID-19 provoacă un grad semnificativ de îngrijorare în rândul turiștilor și a personalului din hoteluri, marea majoritate a respondenților au indicat că sunt în favoarea obținerii unei noi certificări de sănătate și securitate (Health & Safety).

Hotelurile românești sunt mai puțin dependente de cererea internațională

Odată cu relaxarea restricțiilor de călătorie, mai multe hoteluri (în special branduri internaționale și locale) doresc să redeschidă, în ciuda lipsei de sprijin din partea autorităților, precizau analiștii din piață.

„În timp ce cererea foarte scăzută rămâne cea mai mare preocupare a hotelierilor, aceștia se vor confrunta, de asemenea, și cu provocări cauzate de creșterea ofertei pe piață, considerând că unele branduri notabile se vor deschide pe parcursul sezonului estival 2020”, spuneau ei.

În comparație cu alte piețe hoteliere din CEE, hotelurile românești sunt mai puțin dependente de cererea internațională, aproape 80% din sosiri fiind interne, susțin experții.

„În timp ce acest factor va ajuta cu siguranță la procesul de redresare al pieței, recuperarea lentă anticipată a turiștilor care călătoresc în interes de afaceri rămâne o preocupare, considerând că acest segment este un factor important pentru gradul de ocupare al hotelurilor din România.

Pe lângă acestea, companiile multinaționale sunt interesate de mutarea unor operațiuni în România, un factor care va determina o creștere importantă a cererii din sectorul de business”, spuneau specialiștii.

Performanțele hoteliere, potențial pozitiv în contextul Campionatului European de Fotbal

Nu în ultimul rând, analiștii din piață spun că deși este probabil să aibă un impact principal asupra hotelurilor din București, Campionatul European de Fotbal planificat pentru anul viitor ar putea stimula un impact pozitiv asupra performanțelor hoteliere și să marcheze procesul de recuperare printr-o creștere sănătoasă a gradului de ocupare și a ADR-ului.

„Perspectiva pe termen lung pentru sectorul hotelier românesc rămâne pozitivă, susținută de creșterea sănătoasă a turismului din ultimii ani, precum și de atractivitatea continuă a țării pentru întreprinderile internaționale ce stimulează cererea business.

Cu toate acestea, potrivit Oxford Economics, numărul de nopți în spațiile de cazare plătite în București este așteptat să atingă nivelul de dinainte de criză doar între 2023 și 2024, iar mai apoi este prevăzută o creștere sănătoasă în anii următori”, au conchis aceștia.

Cushman & Wakefield, în parteneriat cu Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), a lansat în aprilie 2020 un sondaj care vizează hotelierii români pentru a analiza impactul pandemiei COVID-19 asupra industriei hoteliere.

Sondajul explorează felul în care afacerile au fost afectate din cauza pandemiei COVID-19, identificând factorii critici dominanți din criză.

Citește și