Hotelierii români, despre introducerea impozitului forfetar: Ne zbatem de pomană. Va fi respins

Hotelierii români, despre introducerea impozitului forfetar: Ne zbatem de pomană. Va fi respins
Publicat: 12/02/2013, 13:25
Actualizat: 21/03/2019, 03:33

Președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) este de părere că impozitul forfetar nu va fi introdus în țara noastră. El susține, de asemenea, că aplicarea lui nu ar duce la scăderea evaziunii și a muncii la negru în sectorul turismului așa cum speră reprezentanții Guvernului.

„Ne zbatem de pomană pentru că eu nu cred că Ministerul de Finanțe va schimba impozitarea de 16%. E o prostie incredibilă lucrul acesta mai ales pentru că se câștigă mai mult dacă o aplici”, a declarat pentru gândul Radu Enache, președintele FIHR. „Cred că va fi respinsă”, ne-a mai explicat el.

Enache susține, de asemenea, că, deși impozitul ar fi mai mic pentru întreprinderile mici și mijlocii, dacă acestea ar deveni „curate”, el nu garantează nimic dacă autoritățile nu continuă controalele și nu își joacă în continuare rolul de „arbitri” pe piață.”Noi, ceilalți, vom fi dezavantajați”, ne-a mai spus președintele FIHR.

De asemenea, în România este necesară o lege a turismului, dar și reglementări clare pentru parteneriatele publice-private, foarte importante pentru promovare, a punctat reprezentantul hotelierilor.

FOTO: Cristina Nichitus/Mediafax Foto

Liderii FIHR au participat recent la dezbaterile legate de impozitul forfetar și i-au trimis o scrisoare ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, în care au explicat că, din punctul lor de vedere, introducerea acestuia nu este oportună.

„FIHR a considerat că întreaga dezbatere nu a fost definită corect nici ca scop, nici ca acțiune”, a mai declarat, marți, Enache în cadrul unei conferințe de presă. „Dacă scopul ar fi combaterea activităților evazioniste și a muncii la negru în turism, acest scop este sortit pieirii, pentru că nu ar conduce decât la o impozitare în plus, arbitrară și inechitabilă”, a continuat el.

Președitele FIHR consideră, de asemenea, că cei care își plăteau contribuțiile la stat până acum vor continua să facă acest lucru și pe viitor, iar cei care nu își achitau taxele și impozitele nu o vor face nici după eventuala punere în vigoare a impozitului forfetar.

„Ne îndoim că această propunere o să conducă la o impozitare mai simplă și mai clară așa cum ne îndoim că va exclude interferența autorității în calificarea fiecărei unități ca un contribuabul pe aceste noi criterii, altele decât cele legate exclusiv de performanța economică”, a mai spus el. „Criteriile furnizate și coeficienții propuși sunt după părerea noastră artificili, de loc echitabili, și evident aplicați ar putea conduce la o taxare mai redusă, dar nu și la atractivitate”, a mai continuat președintele FIHR.

Impozitul forfetar ar urma să fie bazat pe o valoare minimă exprimată în euro și ar putea fi calculat în funcție de trei coeficienți, mai exact numărul de locuri de cazare dintr-un hotel sau dintr-o pensiune, coeficientul de zonă etalon și cel sezonier. În aceea ce privește coeficientul sezonier, acesta va fi evaluat la 80% în cazul Bucureștiului, al municipiilor și al orașelor, la 50% în zonele rurale și în cele montane și la 40% pe litoral, după cum s-a mai explicat în cadrul conferinței de presă.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Maria Grapini, a declarat la începutul lunii trecute că impozitul forfetar ar putea să fie aplicat din al doilea semestru al anului 2013, în cazul în care studiul privind impactul său se va finaliza în primele trei luni ale anului.

„În semestrul II ar putea fi aplicat impozitul forfetar, dacă ne mișcăm repede, adică să terminăm studiul de impact în primul trimestru. Studiul a început și trebuie să îl terminăm în primul trimestru. Dacă nu, nu-l vom putea aplica în acest an”, declara la acea vreme Grapini, potrivit Mediafax.

Aceasta explica, de asemenea, că în cadrul ministerului consilierii stabilesc deja numărul structurilor care ar putea să intre sub incidența lui.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Nativii care vor trăi șocul amoros al vieții. Vor fi înșelați în noiembrie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică