Motorina s-a ieftinit din nou și a ajuns cel mai mic preț din ultimele 14 luni, respectiv de la declanșarea războiului din Ucraina. La unele stații peco, carburantul a scăzut sub 7 lei.
Cea mai ieftină motorină standard se vinde miercuri cu 6,98 lei litrul, la staţia Petrom din Bucureşti, de pe strada Dr. Herescu, sector 5.
La benzinăria Lukoil, din Bulevardul Preciziei, Sector 6, motorina standard costă miercuri 6,99 lei litrul.
În cazul celorlalte staţii, motorina standard costă peste 7 lei litrul.
La mijlocul lui februarie 2022, înainte de începerea războiului din Ucraina, cea mai ieftină benzină standard la Petrom era tot sub 7 lei litrul, notează Antena 3.
Cu cât s-a scumpit viața românilor în ultimii trei ani. Prețuri duble la multe produse din coșul de bază și salarii majorate sub inflație
Viața de zi cu zi a românilor s-a scumpit, per ansamblu, cu aproximativ 15% în ultimul an, acesta fiind nivelul inflației din februarie, conform celor mai recente date anunțate de Institutul Național de Statistică (INS).
Prețurile pe care le plătesc românii mai ales pentru produsele alimentare au luat-o razna în ultimul an, când inflația a fost galopantă, dar față de acum trei ani, multe dintre ele chiar s-au dublat, pe fondul pandemiei de COVID-19, a crizei energiei și a agresiunii militare ruse aproape de granițele României.
„Am avut războiul din Ucraina, care, practic, a dus la creșterea prețurilor, atât cel al energiei, fie că este gaz metan sau energie electrică, cât și al alimentelor. Vârful pe partea de energie l-am avut anul trecut, anul acesta deja prețurile energiei erau chiar mai scăzute decât erau înainte de începerea războiului. Nu se simt pentru că au fost plafonate în România pentru consumatorii casnici și se vede puțin și în inflație datorită plafonării. Dar partea de prețuri la produsele alimentare din componența inflației are o creștere anul acesta undeva la 22%, este componenta din inflație cu cea mai mare creștere”, a explicat analistul Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România, privind rata inflației de la an la an.
Mai exact, conform ultimelor date ale INS, în februarie 2023, rata medie lunară a inflației, față de februarie 2022, era de 15,52%, per ansamblu, iar pe componente:
Raportat la 2020, anul în care a apărut noul coronavirus, prețul cerealelor, de exemplu, a explodat.
Porumbul are preț dublu, chiar dacă a scăzut puțin în acest an, dar rămâne dublu. Grâul este undeva cu 30% este mai scump decât era în timpul pandemiei, la fel și alte produse alimentare s-au scumpit față de momentul crizei coronavirus sau chiar înainte”, a precizat Adrian Codirlașu.
Creșterea prețurilor la alimente a fost declanșată atât de majorarea prețului energiei, cât și de „operațiunea specială”, așa cum a numit liderul de la Kremlin invazia trupelor ruse în Ucraina, din 24 februarie 2021, dat fiind că România importa mult din Ucraina. (Citește continuare aici…)