Prima pagină » Economic » Ignorând sfaturile consultanților, RA-APPS pierde din nou încasări substanțiale și intră pe deficit

Ignorând sfaturile consultanților, RA-APPS pierde din nou încasări substanțiale și intră pe deficit

Ignorând sfaturile consultanților, RA-APPS pierde din nou încasări substanțiale și intră pe deficit
Regia Patrimoniului și Protocolului de Stat, care a început în acest an procedura de vânzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directă la un preț cu 30% mai mic, în pofida avertizărilor repetate ale consultanților imobiliari, și-a revizuit din nou, în scădere drastică, estimarea de încasări

Regia Patrimoniului și Protocolului de Stat, care a început în acest an procedura de vânzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directă la un preț cu 30% mai mic, în pofida avertizărilor repetate ale consultanților imobiliari, și-a revizuit din nou, în scădere drastică, estimarea de încasări

Aceasta este a doua revizuire în scădere a încasărilor RA-APPS, după cea operată anul trecut, din nou pe fondul licitațiilor eșuate.

Astfel, pentru acest an, regia estima venituri din vânzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar bugetul rectificat, aprobat de Guvern, indică acum încasări de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai puțin față prognoza inițială.

Aceasta în condițiile în care RA-APPS a început procedura de vânzare a imobilelor prin negociere directă, deși consultanți imobiliari au atenționat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condițiile actua­le ale pieței nu este cea mai bună soluție și că înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăților, care ar asigura o trans­parență sporită și un câștig mai bun pen­tru stat.

Mai mult, RA-APPS a intrat acum și în deficit, cu venituri totale de 277,6 milioane lei (față de 449,1 milioane lei anticipat inițial) și cheltuieli totale de 349,6 milioane lei, ajungând astfel la o pierdere de aproape 72 milioane lei (peste 16 milioane euro), deși miza pe profit.

Anul trecut, Guvernul a revizuit, de asemenea, în scădere drastică estimarea de venituri obținute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevăzută în bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitațiilor eșuate, cele mai multe din lipsă de oferte.

Un document oficial prezentat însă de MEDIAFAX în primăvara acestui an a indicat că și această nouă țintă a fost ratată la mare distanță și că vânzarea nu a decurs conform așteptărilor, RA-APPS reușind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiții, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

În luna iulie, premierul Victor Ponta afirma că eșecul repetat al licitațiilor RA-APPS se explică prin faptul că evaluările au fost făcute la nivelul pieței imobiliare din urmă cu câțiva ani, dar acum piața „a revenit la un nivel de normalitate”.

Declarația a fost susținută după ce agenția MEDIAFAX a relatat că Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a eșuat și la a treia încercare de a vinde imobilele din portofoliu, cedând un singur apartament din aproape 30 active ofertate în prima decadă a lunii iulie, astfel că are acum cale liberă, oferită legal de Guvern, pentru a începe negocieri directe.

Noul cadru legal introdus de Guvern în primăvara acestui an prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitație a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puțin prețul de pornire al licitației, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu până la 30% decât prețul de pornire, dar nu mai mică decât „valoarea de inventar” a imobilului.

Întreaga operațiune a fost pregătită în contextul în care singurele variante viabile indicate de consultanți imobiliari pentru un câștig mai bun al statului sunt înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajați, cu un câștig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deține aproximativ 650 locuințe de protocol și de serviciu, peste 75 de vile și mai mult de 250 hectare teren, moștenite de la fosta gospodărie de stat a PCR și ocupate de actuali sau foști demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adaugă zeci de spații comerciale, ferme și unități turistice, dintre care hotelul Triumf din București, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviștea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Autor

Citește și