ILFOV. Ilfov, județul din umbra Capitalei: Campionul șomajului mic
Județul Ilfov s-a clasat pe locul al treilea în topul regiunilor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament realizat de gândul.
Topul a fost întocmit pe baza unor punctaje acordate în funcție de șapte indicatori socio-economici relevanți, respectiv șomajul, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi în orașe, rata criminalității, gospodăriile conectate la rețeaua de canalizare, contribuția locuitorilor la economia locală (PIB pe cap de locuitor) și speranța de viață.
Fiind regiunea cea mai apropiată de Capitală, în Ilfov s-au stabilit unii dintre cei mai mari angajatori din România astfel încât, la capitolul șomaj, județul a obținut punctajul maxim cu o rată medie de numai 1,83% la finele anului trecut, mult sub media națională de 5,59%.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Printre „giganții” care își desfășoară activitatea în județul Ilfov se numără producătorul de țigarete Philip Morris International România, cu afaceri de peste 557,4 de milioane de euro în 2011, Coca-Cola Hellenic, cel mai mare îmbuteliator de băuturi răcoritoare de pe piața locală, cu afaceri de 410 milioane de euro sau distribuitorul de medicamente Mediplus Exim, cu afaceri de 637,2 milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Județul Ilfov s-a clasat în top trei și la capitolele salarii și productivitate, mai exact PIB pe cap de locuitor. Un angajat din Ilfov câștiga la nivelul anului trecut în jur de 425 de euro și contribuia la economia locală cu 9.650 de euro, de trei ori mai mult decât județele situate la polul opus al clasamentului, respectiv Vaslui (2.835 de euro), Botoșani (3.324 de euro) și Neamț (3.433 de euro).
Județul Ilfov a avut de câștigat și la indicatorul privind rata criminalității, cea mai redusă de la nivel național, cu 85 de persoane condamnate definitiv la 100.000 de locuitori, media națională fiind de aproape trei ori mai mare.
Indicatorii care au tras în jos scorul județului au fost speranța de viață, 75,4 ani, locul 21 la nivel național și cu doi ani mai mare decât media națională de 73,4 ani, și suprafața spațiilor verzi din orașe, de numai 114 hectare.