IMM-urile românești, în corzi. Jumătate dintre micile afaceri autohtone au raportat scăderi ale încasărilor

IMM-urile românești, în corzi. Jumătate dintre micile afaceri autohtone au raportat scăderi ale încasărilor
Jumătate dintre micile afaceri autohtone au raportat scăderi ale încasărilor în primele cinci luni ale acestui an / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 04/08/2020, 15:27

Jumătate dintre micile afaceri autohtone au raportat scăderi ale încasărilor în primele cinci luni ale acestui an, iar 54% dintre antreprenorii chestionați în cadrul unui studiu realizat de un fintech de micro-finanțare au declarat că, în prezent, afacerile lor funcționează cu resurse financiare proprii.

De cealaltă parte, doar un sfert (26%) dintre proprietarii de afaceri mici au declarat că în acest interval le-au crescut încasările, conform unui studiu realizat de Omnicredit, prima platformă fintech 100% online dedicată sprijinirii afacerilor mici din România.

Experții implicați în realizarea cercetării au precizat că doar puțin mai mult de o cincime dintre micii antreprenori utilizează în prezent, ca sursă de finanțare a businessului, produse bancare clasice, respectiv credite sau linii de credit.

O soluție pentru IMM-urile românești – factoringul

Pe de altă parte, doar 7% dintre afaceri se finanțează cu ajutorul unor soluții de tip factoring sau scontare, deși acestea nu reprezintă o îndatorare a firmei, ci o modalitate de a încasa la timp facturi, evitând riscul de întârziere a plăților de către furnizori.

Cum anume funcționează aceste tipuri de instrumente de finanțare, explică Elisa Rusu, CEO și partener în cadrul sursei citate: „(…) Să luăm exemplul unei facturi de 10.000 de lei, cât este valoarea medie a facturilor pe care le finanțăm. În cazul în care aceasta are un termen de plată de 30 de zile, firma care emite factura va încasa imediat, prin accesarea facilității de factoring, 9.700 de lei”.

„Contrar a ceea ce se spune, factoringul nu este un serviciu scump, pentru că nu are alte servicii adăugate (ca la liniile de credit, de exemplu) și are ca principal cost doar dobânda, de circa 2-3% din valoarea facturii.

Acest cost aduce însă și o serie de beneficii: transformă o plată la termen în lichiditate imediată, antreprenorul poate oferi termene de plată mai lungi sau poate chiar acorda plata în avans la furnizori, pentru a obține discounturi”.

Micile afaceri autohtone au avut nevoie de o suplimentare a capitalului

Conform cercetării citate, #coronacriza a avut un impact considerabil asupra micilor afaceri din România. De altfel, mai bine de 83% dintre respondenți au declarat că în această perioadă a fost necesară o suplimentare a capitalului businessului.

Majoritatea afacerilor care au avut de suferit au apelat, pentru a depăși dificultățile financiare aduse de această perioadă, la soluția cu risc minim a autofinanțării (43%).

Cu toate acestea, o pondere relativ mare de afaceri (21%) au folosit soluții alternative, de tipul facilităților oferite de IFN-uri și companiile fintech.

Mai puțin de 10% din businessuri au apelat la fonduri publice sau la tradiționalele credite bancare.

Optimismul afaceriștilor își păstrează un nivel moderat

Un alt aspect relevat de studiu este și optimismul micilor afaceriști, ce-i drept însă unul moderat. Doar 52% dintre antreprenorii chestionați care au răspuns la cercetare, anticipează că se vor confrunta cu o scădere a cererii pentru produsele sau serviciile pe care le oferă.

Pe de altă parte, nu mai puțin de două treimi dintre respondenți au în vedere, pentru acest an, extinderea sau dezvoltarea afacerii, în vreme ce 17% vizează reluarea și continuarea activității la nivelul de dinainte de pandemie.

În schimb, 53% dintre antreprenori apreciază că domeniul lor de activitate și-a schimbat complet dinamica în urma impactului provocat de pandemie, ceea ce ar putea indica faptul că asistăm la o reorientare a businessurilor către modele de afaceri mai flexibile.

„Dat fiind că majoritatea oamenilor de afaceri chestionați activează în domeniile comerțului și al serviciilor, probabil că antreprenorii au în vedere tranziția către operațiunile online”, explică experții fintech-ului de micro-finanțare.

Capitalul de risc, în atenția micilor antreprenori

Potrivit datelor aceleiași cercetări, majoritatea proprietarilor de afaceri mici susțin că problema cea mai mare cu care se confruntă IMM-urile este lipsa accesului la finanțare (85%), urmată de birocrația și condițiile rigide impuse de bănci (83%).

În condițiile reticenței businessurilor față de birocrație și risc, nu este surprinzătoare preferința micilor antreprenori (64%) pentru soluțiile de microcreditare, atunci când au fost întrebați ce soluții de finanțare au în vedere pentru viitor.

De asemenea, specialiștii fintech-ului spun că este cu totul neașteptată apariția, pe a doua poziție în topul opțiunilor de finanțare pentru viitor, a capitalului de risc (fondurile de tip Venture Capital – VC).

„Probabil acesta este un efect al consolidării categoriei IMM-urilor din sectorul tehnologiei, clienți predilecți ai investitorilor VC, la fel cum probabil că sunt și scorurile neașteptat de mari (32%) înregistrate de soluții precum crowdfunding-ul și finanțarea prin «business angels» (30%).

În orice caz, este clar că asistăm la o perioadă extrem de activă, marcată de transformări, pentru afaceri”, a conchis Rusu.

Studiul, efectuat pe baza de clienți a fintech-ului citat, se bazează pe răspunsurile a aproximativ 2.500 de antreprenori, proprietari de afaceri mici și mijlocii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Accidentul din Panciu a fost filmat. Alexandra şi Gabriel au murit carbonizaţi în maşină, la...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
EXCLUSIV | De ce a fost înmormântat Silviu Prigoană noaptea, deși e ilegal: „A intrat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Cât de mult se schimbă vremea în București. Avertisment de ultima oră
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
EXCLUSIV! Alex Mica, despre cele mai mari dificultăți pe care le-a întâmpinat: "Un moment critic...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce secret ascunde insula misterioasă din Argentina care arată ca un ochi?