IMPAS. Afaceriștii germani, pesimiști în ceea ce privește cifra de afaceri și redresarea economică

IMPAS. Afaceriștii germani, pesimiști în ceea ce privește cifra de afaceri și redresarea economică
Mediul de afaceri german ar urma să se confrunte cu o scădere a cifrei de afaceri între 10% și 25%, iar mult așteptata redresare economică ar putea veni cel mai devreme în 2021 / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 06/07/2020, 10:17

Potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj special realizat de AHK România în rândul afaceriștilor germani, în perioada următoare mediul de business citat ar urma să se confrunte cu o scădere a cifrei de afaceri între 10% și 25%, iar mult așteptata redresare economică ar putea veni cel mai devreme în 2021.

În plus, peste 24% sunt de părere că afacerile lor vor scădea cu mai mult de 25% ca urmare a pandemiei de coronavirus.

„Revenirea la normalitate în business nu va avea loc înainte de anul viitor, mai târziu deci decât ne așteptam”, susțin afaceriștii germani, citați de AHK.

În condițiile în care o bună parte dintre restricții au fost ridicate și au fost anunțate măsuri de sprijin importante pentru stimularea economiei, companiile sunt îngrijorate. De altfel, cel mai mult sunt afectate de cererea redusă de produse și servicii (64%) și de restricțiile de călătorie (peste 61%), dar și amânarea sau anularea investițiilor reprezintă provocări majore pentru multe companii.

Cei mai importanți factori de risc îi reprezintă în momentul de față condițiile-cadru politice (peste 68%) și lipsa măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (peste 58 %).

Afaceriștii germani cred că este nevoie urgentă de o revenire la normalitate

Studiul citat relevă un alt aspect important, și anume dorința de revenire la normalitate în mediul de afaceri. Afaceriștii participanți la sondaj și-au exprimat speranța că Planul de investiții și relansare economică prezentat de Guvern va fi pus în aplicare rapid. Printre măsurile anunțate este prevăzut și sprijinul pentru programul flexibil de muncă.

„Noi, comunitatea de afaceri româno-germană, am solicitat acest lucru încă de la începutul crizei. Ne menținem dorința de implementare urgentă a acestei măsuri pentru evitarea șomajului și pentru ca impactul actualei pandemii asupra pieței forței de muncă să fie redus la minimum”, a declarat Sebastian Metz, director general AHK România.

Puține companii se mai gândesc în prezent la investiții, mai reiese din sondaj. Cheltuielile pentru investiții vor fi mai mici decât cele planificate înainte de criză, spun 67% dintre respondenți și doar 4,5% se așteaptă la creșterea investițiilor.

Cu privire la numărul de angajați, jumătate dintre participanții la sondaj cred că acesta nu se va modifica, iar 46% spun că numărul de angajați va scădea.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-26 iunie 2020. La cercetare au participat 89 de companii, cele mai multe din industrie (48,3%), sectorul serviciilor (19%), construcții (11%) și comerț (8%).

AHK România a încurajat inițiativa de implementare a modelului „Kurzarbeit”

Nu o dată, mediul de afaceri româno-german a susținut și încurajat intenția Guvernului de a implementa modelul „Kurzarbeit” pentru susținerea companiilor din România.

Deja, de la debutul pandemiei, AHK România a subliniat în mai multe rânduri prin reprezentanții săi și pe diverse canale importanța și necesitatea acestei măsuri, bazându-se pe experiența altor state, în special Germania, unde funcționează cu succes de mai bine de un secol. Între timp mai multe state europene au introdus modelul german.

Potrivit precizărilor reprezentanților AHK, modelul „Kurzarbeit” este o măsură de susținere a economiei absolut necesară în această perioadă, pentru a putea trece cu bine prin criza actuală.

„Mai ales acum este important să nu se ajungă la concedieri și angajații nu piardă contactul cu locul de muncă”, a spus Dragoș Anastasiu, președintele AHK România.

Val de insolvențe și de falimente

Din cauza absenței unei creditări sănătoase a afacerilor autohtone, a deficitului de investiții publice și, nu în ultimul rând, a lipsei de preocupare a decidenților politici în ceea ce privește creșterea economică, totul coroborat cu o criză sanitară generată de pandemia de coronavirus, România s-ar putea confrunta până la finele anului în curs cu un val de insolvențe și de falimente în sectorul IMM care ar putea atinge un total de 160.000.

Potrivit precizărilor făcute în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO de Gheorghe Piperea, avocat și profesor de drept comercial, acesta previzionase o astfel de criză în sectorul IMM încă din luna septembrie a anului 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un producător chinez de automobile lansează un vehicul în Italia, cu planuri de a se...
×