Prima pagină » Economic » Impozitul plătit de agricultorii persoane fizice ar putea scădea. Statul vrea să taxeze veniturile din creșterea animalelor

Impozitul plătit de agricultorii persoane fizice ar putea scădea. Statul vrea să taxeze veniturile din creșterea animalelor

Impozitul plătit de agricultorii persoane fizice ar putea scădea. Statul vrea să taxeze veniturile din creșterea animalelor
Guvernul va discuta în ședința de marți schimbarea modalității de impozitare a agricultorilor persoane fizice, astfel încât impozitul să scadă de la 214 lei pe hectar la 85-96,5 lei pe hectar, în funcție de suprafață.

Guvernul va discuta în ședința de marți schimbarea modalității de impozitare a agricultorilor persoane fizice, astfel încât impozitul să scadă de la 214 lei pe hectar la 85-96,5 lei pe hectar, în funcție de suprafață, informează Mediafax.

Astfel, producătorii de cereale persoane fizice cu mai puțin de două hectare nu nor fi impozitați, ca și până în prezent, cei care dețin între două și cinci hectare și care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plăti 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plăteau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxați cu 84,94 lei pe hectar.

„Interesul nostru este de a fiscaliza cât mai mult din activitatea agricolă și de a ajuta la comasarea terenurilor”, a declarat luni ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, care s-a întâlnit la sediul Ministerului Agriculturii cu ministrul de resort, Daniel Constantin, și cu reprezentanți ai patronatelor din agricultură.

El a mai spus că 5,5% din sumele colectate din impozitare vor ajunge la Fondul Național de Sănătate, iar agricultorii vor plăti impozitul după ce încasează banii din producție, în două tranșe, pe 25 octombrie și 15 decembrie.

„Nu este vorba de un nou impozit, ci de schimbarea modalității în care se impozitează persoanele fizice. La persoanele juridice nu se schimbă nimic. Acest tip de impozitare nu se aplică celor care au mai puțin de două hectare de teren, celor care au mai puțin de șase porci, pentru autoconsum, sau mai puțin de zece bovine”, a declarat Constantin la începutul întâlnirii cu fermierii.

Veniturile din creșterea animalelor, silvicultură și piscicultură vor fi impozitate

Pe de altă parte, agricultorii care obțin venituri din creșterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă și pentru veniturile din silvicultură și piscicultură, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.

Proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii Codului Fiscal prevede includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură și piscicultură și impunerea acestora în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, cu cota de impozit de 16%.

Zona veniturilor impozabile va fi extinsă și la cele obținute din creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Agricultorii care au maxim 10 ovine și caprine, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine nu vor plăti impozit. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafața cultivată este de maxim 2 hectare, ca și în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului și leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun, viță de vie – un hectar și legume cultivate în câmp și spații protejate, flori și plante ornamentale – jumătate de hectar.

În prezent, veniturile din activități agricole sunt impozitate cu 16% pentru venitul net anual determinat pe bază de norme de venit sau în sistem real ori cu 2% asupra venitului brut determinat pe baza valorii produselor livrate, prin reținere la sursă, în cazul valorificării produselor agricole, în stare naturală, către unități specializate pentru colectare, unități de procesare industrială sau către alte unități pentru utilizare ca atare, în cazul veniturilor bănești, impozitul fiind final.

În urma modificărilor legislative, venitul anual pentru câștigurile din activități agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, care sunt stabilite în proiectul de ordonanță pentru perioada impozabilă din acest an fiscal cuprinsă între 1 februarie și finalul anului 2013.

Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcțiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se aprobă și se publică de către direcțiile generale ale finanțelor publice teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de Fisc prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activități agricole, stabilit pe baza normei anuale de venit.
Contribuabilii vor depune declarația la administrația fiscală până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal pentru anul în curs, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere. În cazul în care activitatea începe după data de 25 mai, declarația se depune în termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul începe să desfășoare activitatea.

Administrațiile financiare stabilesc impozitul anual datorat și emit decizia de impunere, iar plata impozitului se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, până la data de 25 septembrie, respectiv 25 noiembrie.

(Raluca Ghinea, [email protected])

Autor

Citește și