România a fost nevoită să apeleze la rezerva valutară (buffer) pentru a plăti din cheltuielile efectuate pe ultimele două luni, după ce situația economică a țării s-a acutizat pe fondul tensiunilor politice în creștere.
Deficitul bugetar al României, care este cel mai mare dintre statele membre ale Uniunii Europene în acest an, se va extinde probabil dincolo de ținta de 7% din PIB, informează Bloomberg. Criza politică recentă, declanșată de victoria șoc a unui candidat pro-rus în primul tur al alegerilor prezidențiale, a împins randamentele obligațiunilor românești mai sus.
„Prima reacție a venit din partea băncilor, care au oprit o parte din împrumuturile lor către stat, pentru deficitele temporare ale trezoreriei. Există multă incertitudine până la numirea unui nou guvern și până la stabilirea politicilor bugetare ale României. Sperăm că această criză se va opri curând”, a declarat ministrul de Finanțe Marcel Bolos.
Suma de aproximativ 6 miliarde de euro scoasă din buffer asigură un nivel de confortabil, suficient cât să acopere golurile temporare de casă în operațiunile Trezoreriei.
România a împrumutat o sumă record de peste 18 miliarde de euro la începutul acestui an. Înainte de erupția crizei politice, Trezoreria plănuia să reducă împrumuturile internaționale și să se bazeze mai mult pe piața internă și pe instituțiile multinaționale pentru finanțare.
CITEȘTE ȘI: