În ce condiții ar cumpăra aur Banca Națională a României

Publicat: 20 09. 2013, 10:45
Actualizat: 01 08. 2014, 14:35

Banca Națională a României este obligată să cumpere aur în condiții cât mai sigure și la cel mai mic preț potrivit cotațiilor internaționale și va trebui să respecte aceste criterii dacă decide regândirea achizițiilor pentru tezaurizare, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, potrivit Mediafax.

„Consiliul de Administrație al BNR, în momentul în care va stabili o regândire a politicii de achiziții de aur, se va orienta către cea mai bună opțiune de cumpărare. Și din punct de vedere moral, și legal, dacă se va ajunge la noi achiziții, BNR are datoria să cumpere aurul cel mai sigur și cel mai ieftin. Există o legislație, există o piață, cu cotații internaționale”, a afirmat Olteanu, solicitat să comenteze declarațiile recente ale președintelui Traian Băsescu.

BNR nu a mai cumpărat aur de la începutul anului 2001. Rezerva de aur a României este de 103,7 tone, valorând aproximativ 3,5 miliarde de euro la cotația actuală a aurului.
Băsescu a afirmat luni că tot aurul care ar fi extras la Roșia Montană ar putea rămâne în România, cumpărat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preempțiune. Șeful statului a adăugat că BNR și-ar putea mări astfel rezerva de aur, emițând în schimb monedă.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a explicat că în sistemul monetar actual emisiunea de monedă a unei țări trebuie să aibă acoperire în mărfuri, inclusiv leul, iar achiziția de aur pentru tezaurizare nu ar fi chiar o acoperire în marfă.

El a arătat că de-a lungul timpului au mai existat discuții privind modificări în structura rezervelor valutare, dând ca exemplu migrația semnificativă de la dolar spre euro.
Pe de altă parte, Oltanu a afirmat că nu și-a schimbat opinia pe care a exprimat-o public atunci când activa în politică față de proiectul Roșia Montana, însă în calitatea de oficial BNR nu a dorit să o reitereze public.

Fostul lider PNL a fost unii dintre politicienii care s-au opus proiectului Roșia Montana, pronunțându-se pentru interzicerea utilizării cianurilor în minerit.
Întrebat dacă producția de aur în România a fost oprită la momentul la care BNR a încetat să mai achiziționeze acest metal, Băsescu a afirmat: „Suntem în altă epocă și unul era prețul aurului acum 10 ani, vorbeam de lipsa unor tehnologii, de exploatare extreme de poluantă a aurului la Roșia Montană și nu numai. Acum discutăm de alte tehnologii, de alte condiții”, a mai susținut șeful statului.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că Traian Băsescu minte atunci când spune că aurul extras în România trebuie ținut în țară, șeful Guvernului subliniind că guvernatorul BNR a afirmat că nu aurul lipsește, ci locurile de muncă și investițiile.

Totodată, șeful Executivului a precizat că contestatarii proiectului Roșia Montană, care susțin că statul român ar trebuie să exploateze zăcămintele aurifere, reacționează în piață în urma unor informații pe care le primesc pe Facebook și „mulți dintrei ei nu știu” care este situația.

„Statul român nu are nici azi, s-ar putea să nu aibă nici mâine, cele două miliarde de dolari necesare exploatării”, a explicat Ponta.
În opinia premierului, există o campanie de dezinformare pe care o duce inclusiv președintele Traian Băsescu. El a dat ca exemplu zvonul că minerii care protestau nu se aflau în mină, ci stăteau „la căldurică” în muzeul amenajat în fostele galerii romane.