În ce stadiu a ajuns ajutorul de stat cerut de România Comisiei Europene pentru Complexul Energetic Valea Jiului? Precizările Ministerului Energiei
Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței au detaliat, la solicitarea Gândul, stadiul demersurilor făcute de România pe lângă oficialii de la Bruxelles, privind ajutorul de stat acordat de Guvern la finalul anului trecut, prin ordonanță de urgență, noii entități care a preluat activele și ortacii care lucrau la Complexul Energetic Hunedoara.
Ajutorul de stat acordat Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA, în valoare de 349,95 de milioane de lei, pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024, trebuie aprobat de Comisia Europeană, în caz contrar, acesta ar trebui să fie recuperat de responsabilii de la Bruxelles, conform procedurilor în vigoare.
„Sprijinim pe cei peste 2000 de angajați din industria minieră”
Potrivit lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei, banii, prin OUG în 28 decembrie, sunt destinați consolidării a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani.
„Aceste măsuri subliniază hotărârea noastră de a naviga cu succes transformarea sectorului energetic, menținând în același timp echilibrul social, economic și de securitate energetică în Valea Jiului. Prin acordarea acestui ajutor de stat, sprijinim nu doar punerea în siguranță a extracțiilor de huilă și consolidarea a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani, ci și pe cei peste 2000 de angajați din industria minieră, contribuind astfel la stabilizarea Sistemului Energetic Național în perioade critice”, spunea la acel moment ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Măsura a putut fi adoptată după ce, la începutul lunii octombrie, Executivul a aprobat transferul activelor Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență, prin dare în plată către Ministerul Energiei, acționar unic, astfel că a șters oficial datoriile bugetare și fiscale ale companiei la bugetele statului de aproape 1,8 miliarde de lei.
Care este stadiul procedurii
Oficialii Ministerului Energiei au transmis că ajutorul de stat acordat de OUG nr. 79/2023 este în procedură de prenotificare în acord cu prevederile art. 6 din OUG nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996. Procedura este mediată de Consiliul Concurenței, fiind autoritatea națională în domeniul ajutorului de stat.
„Ajutorul de stat urmează a fi aprobat de Comisie în lunile următoare, la pachet cu ajutorul de stat pentru Planul de închidere mine 2023-2032, cel dintâi fiind parte a celui din urmă, conform negocierilor purtate cu Comisia Europeană”, au precizat responsabilii instituției, la solicitarea Gândul.
În răspunsul transmis, oficialii au adăugat că Ministerul Energiei a emis Ordinul nr. 1549/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea, evaluarea şi controlul utilizării ajutorului de stat de către Societatea Complexul Energetic „Valea Jiului” S.A. pentru închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan prin care efectuează un control continuu al activității companiei beneficiare a ajutorului de stat.
Bogdan Chirițoiu: „Notificarea e pasul final, când 95% din probleme s-au rezolvat”
Președintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chirițoiu, a detaliat procedura, la întrebarea reporterului Gândul, marți, în cadrul unei conferințe de presă.
„Este ceea ce numim noi punerea în siguranță a exploatărilor miniere din Valea Jiului. Stadiul procedurii privind ajutorul de stat este incipient, a fost prenotificat, ceea ce înseamnă că ncep discuția cu Comisia. În general la Comisia Europeană te duci și spui «Uite, cam ce vreau eu să fac», ei îți pun 7.000 de întrebări.
Când se lămuresc toate întrebările, atunci se spune «Bine, ne-am lămurit, acum poți să notifici». Deci notificarea e pasul final, când 95% din probleme s-au rezolvat. Da, până atunci suntem în această fază de prenotificare, discuția de-abia a început, părerea a mea că acolo va dura”, a explicat Bogdan Chirițoiu, la întrebarea reporterului Gândul, marți, în cadrul unei conferințe de presă.
Activitățile eligibile pentru finanțare
În lipsa adoptării ordonanței de urgență, compania nu ar mai fi putut administra activele funcționale acordate prin darea în plată și nici plăti pentru cei peste 2000 de angajați din industria minieră, afectând totodată și echilibrul în Sistemul Energetic Național pe durata iernii și, implicit, securitatea energetică a României, arătau oficialii de la Energie în susținerea actului normativ.
Obiectivele finanţării sunt:
- Reducerea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului electroenergetic naţional;
- scoaterea treptată și sigură din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă;
- închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru exploatările miniere ce urmează să fie incluse în programul de închidere;
- asigurarea echilibrului în Sistemul Energetic Național, garantarea mixului energetic național și evitarea crizelor sociale și economice în Valea Jiului.
Documentul prevede tipurile de activități care sunt eligibile pentru acordarea finanțării și decontarea cheltuielilor, precum și un mecanism de audit tehnic și financiar independent prin care se asigură că executarea banilor publici este realizată în conformitate cu scopul instituit de ordonanța de urgență.
„Acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului SA reprezintă îndeplinirea angajamentului Guvernului României de a asigura o tranziție justă a procesului de decarbonizare, respectând totodată Programul de guvernare 2023-2024 – Viziune pentru naţiune, din 15.06.2023, adoptat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 22/2013, OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 334/2022, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a HG nr. 901/2022 privind aprobarea Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului, pentru perioada 2022-2030”, oficiali de la Energie.
În cazul în care Bruxellesul nu aprobă acordare ajutorului, acestea trebuie recuperat, conform documentelor guvernamentale.
„Neautorizarea ajutorului de închidere stat pentru închiderea în siguranță a minelor de huilă de către Comisia Europeană, sau nerespectarea de către Societatea „Complexul Energetic Valea Jiului” – S.A. a destinaţiei sumelor acordate prin prezenta ordonanţă de urgenţă determină aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutoarelor de stat şi a dobânzilor aferente, în condiţiile capitolului VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi normele europene în domeniul recuperării ajutoarelor de stat”, potrivit proiectului de act normativ.
Un caz perfect ilistrativ a venit chiar vineri, când Comisia Europeană a decis că România trebuie să recupereze de la Blue Air ajutorul de stat oferit, de 33,84 milioane de euro, care este considerat incompatibil, din moment ce planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene.
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ
CITIȚI ȘI: