Statele Unite doresc ca aliații săi din grupul „Five Eyes” – Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă – să excludă echipamentele companiei, acuzată de spionaj.
Huawei, care furnizează deja echipamente pentru rețelele existente de telefonie mobilă din Marea Britanie, a negat mereu afirmațiile potrivit cărora ar fi controlată de guvernul chinez sau ipotezele care susțin faptul că activitatea sa prezintă riscuri de spionaj sau de sabotaj. Potrivit unor informații, echipamentele companiei ar putea fi folosite pentru infrastructura secundară a rețelei 5G, cum ar fi antenele, ceea ce înseamnă ca Huawei nu ar furniza echipamente pentru așa-numitele părți „de bază”, care stochează informații, date personale și direcționează apelurile vocale.
Reprezentanții companiei au declarat că vor continua să coopereze cu guvernul și industria.
Australia a declarat deja că se alătură Washingtonului, care a vorbit despre „preocupările serioase privind obligațiile Huawei față de guvernul chinez și pericolul pe care îl reprezintă pentru integritatea rețelelor de telecomunicații în SUA și în alte zone”.
5G este a cincea generație de conectivitate la internet mobil, care promite viteze mult mai rapide de descărcare și încărcare a datelor, o acoperire mai largă și conexiuni mai stabile. Noua tehnologie prezintă îmbunătățiri inclusiv în privința gestionării mai multor dispozitive simultan, de la telefoane, senzori de echipamente și camere video la lumina stradală inteligentă.