Ministrul economiei Ivan Vrdoljak a mers mai departe și a acuzat MOL de intenții vătămătoare la adresa Croației. Sindicatele s-au mobilizat și ele și îndeamnă Croația „să se trezească” pentru a salva o ramură strategică a economiei înainte a de fi prea târziu, scrie Ziarul Financiar.
Între statul croat și MOL există deja un conflict legat de managementul INA care s-a lăsat cu arestarea unui fost premier croat.
În România, rafinăria Arpechim, dețiÂnută de OMV Petrom, este închisă din 2011 deși era principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim, cel mai mare combinat chimic din România și cu siguranță o companie care poate fi considerată strategică. Austriecii de la OMV au ales să investească la ei în Austria în producția de butadienă, folosită în principal în producția de anvelope auto, deși rafinăria Arpechim producea și butadienă.
„Toată Croația, cetățenii, partenerii de afaceri și uniunile sindicale trebuie să se trezească și să prevină închiderea acestei ramuri importante a economiei croate, de nu, în curând va fi prea târziu”, a declarat Maja Rilovic, liderul sindicatului INAS, al salariaților companiei INA. INA deține rafinăÂria Sisak și este controlată în proporție de 49,1% de MOL. Statul croat are 44,8% din acțiunile INA.
Citește mai multe în Ziarul Financiar