Prima pagină » Economic » În domeniul CIBERNETIC nu există frontiere geografice care pot PROTEJA. Sorin Ducaru: Revoluția digitală oferă oportunități

În domeniul CIBERNETIC nu există frontiere geografice care pot PROTEJA. Sorin Ducaru: Revoluția digitală oferă oportunități

În domeniul CIBERNETIC nu există frontiere geografice care pot PROTEJA. Sorin Ducaru: Revoluția digitală oferă oportunități
Inițiativa celor Trei Mări Summit București 2018. Interviu cu ambasadorul Sorin Ducaru. Vezi de ce, în domeniul cibernetic, nu există frontiere geografice care pot proteja

Sorin Ducaru a activat ca reprezentant permanent al României pe lângă ONU, ambasador al României în SUA și reprezentant permanent al României la NATO. În mai 2013 a fost confirmat în funcția de asistent al secretarului general NATO și șef al Diviziei pentru Riscuri de Securitate Emergente din cadrul NATO.

Iată integral, interviul cu Sorin Ducaru:

Reporter: Domnule ambasador, vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre. Aș vrea să vă întreb ce înseamnă inițiativa Celor Trei Mări pentru Uniunea Europeană, pentru Statele Unite și pentru NATO?

Sorin Ducaru: Aș începe prin a semnala ce înseamnă pentru România și statele membre ale inițiativei, pentru că este o inițiativă cu valoare geoeconomică și geopolitică. Geoeconomică, pentru că este axată pe cooperarea economică între statele membre, tocmai pentru a crește potențialul lor ca zonă dinamică în spațiul european și transatlantic, dar are și valoare strategică, pentru că vorbim de proiecte de infrastructură de transport, energetică și, mai nou, infrastructură digitală, a treia dimensiune care a fost introdusă în România. Revin la întrebare, deși inițiativa este a țărilor membre, ea are relevanță pentru Uniunea Europeană, pentru că este conectată unor obiective ale Uniunii Europene, și pentru că se dorește să valorifice niște instrumente, inclusiv financiare, ale Uniunii Europene. De asemenea, ea va avea șansa de a întări dimensiunea Est – Vest a dezvoltării economice, dar și interconectivitatea Nord – Sud, din perspectiva infrastructurilor.

Deci, succesul Inițiativei Celor Trei Mări este un succes și pentru Europa, este un succes și pentru relația trans-atlantică. De ce? Pentru că statele membre ale acestei inițiative fac parte din spațiul transatlantic și majoritatea sunt membre ale NATO. Automat, mai multă prosperitate, infrastructură mai bine dezvoltată și sigură întregesc securitatea regiunii, motiv pentru care există un interes și din partea NATO și din partea Statelor Unite pentru a fi parte la această inițiativă. Deci este unul din acele exemple în care idei regionale pot avea relevanță geoeconomică și geostrategică, pe plan continental și transatlantic.

Reporter: Aveți expertiză în securitate cibernetică și, legat de acea interconectare digitală de care se vorbește, a celor 12 state, vreau să vă întreb cât de expuse sunt statele din zonă la atacuri, ce ar trebui să facă oficialitățile pentru a preveni astfel de probleme?

Sorin Ducaru: În domeniul cibernetic, aș spune că nu există frontiere geografice care pot proteja o țară sau alta. Tot mapamondul sau toate statele cu nivele de dezvoltare care sunt mari sau în creștere sunt expuse. Revoluția digitală ne-a oferit extrem de multe oportunități, de dezvoltare, de bunăstare umană, inclusiv efecte în domeniul social, al medicinei, nu mai vorbim de economic, însă induce și potențiale vulnerabilități, prin dependența pe care o creează față de această infrastructură digitală și, dacă nu investim încă din partea de design, de proiectare a acestor noi sisteme, noi rețele, elementele de securitate necesară, înseamnă că propagăm o vulnerabilitate.

Aș spune că aceste state din zona celor trei mări dispun prin sistemul educațional sau prin anumite exemple pe care le-au dat de o mare capacitate inovatoare. Eu am moderat panelul digital și una din concluziile care au apărut în discuție a fost că, dintre marile firme din domeniul securității cibernetice care produc soluții și servicii din regiune, una este din România, BitDefender, cu anvergură globală. BitDefender are aproape jumătate de miliard de clienți și prezență în 150 de state din lume. Mai este în Republica Cehă, Avast și așa mai departe.

Ideea este de a folosi acest talent și puterea de inovație tocmai pentru a oferi un salt în dezvoltarea regiunii și a crea un leadership, chiar dacă este pe anumite domenii de nișă, în perspectiva promovării noilor tehnologii și a economiilor de tip modern. Deci există potențial, poate nu atât de mult potențial în materie de resurse financiare, aici este nevoie de parteneriatul cu alte state din UE, cu Statele Unite, cu finanțele globale, dar unde este talent există și atracție pentru investitori și acesta este și scopul inițiativei în domeniul digital, ca să potențeze acest talent în sensul atragerii de investitori pentru unele idei și unele proiecte.

Reporter: La forumul de afaceri la care participați a fost o discuție despre cum pot colabora industriile de apărare din țările membre ale inițiativei. Vorbeați mai devreme de dimensiunea geostrategică a unui astfel de proiect. Capătă acest proiect o dimensiune militară?

Sorin Ducaru: Din câte știu, obiectivul inițiativei a fost centrat pe dimensiunea colaborării economice. Sigur, colaborarea economică poate viza și dimensiunea de apărare, și acesta a fost și scopul panelului, de a vedea cum țările membre pot coopera în domeniul industriei de apărare, dar nu în sensul stabilirii unor obiective sau planuri de apărare de tip militar. Pentru aceasta, există organizația NATO, există forme de cooperare regionale, cum ar fi cunoscutul format București 9, cele nouă țări de la frontieră, unde obiectivul este o coordonare a pozițiilor politice, a viziunilor strategice, poate chiar a unor exerciții regionale cu caracter militar. Inițiativa Celor Trei Mări se referă la dimensiunea economică, care poate avea un efect și în consolidarea părții de securitate, dar nu promovarea unor politici, inițiative sau strategii de securitate pură.

Reporter: Ultima întrebare este dacă, din experiența dumneavoastră de ambasador, considerați că aceste proiecte sunt realiste, ce șanse au să fie realizate? O autostradă care să lege Gdansk de sudul Europei, interconectări ale căilor ferate, avem atâtea proiecte care sunt chiar mari…

Sorin Ducaru: Eu am studiat cu atenție deosebită proiectele din categoria digitală, mai ales că am coordonat panelul digital, și m-aș putea referi cu mai multă aplecare la acestea. Sunt proiecte pragmatice, vizează obiective foarte concrete și realizabile, singurul avantaj în domeniul digital este că o investiție țintită bine, chiar dacă nu este foarte mare, poate avea efecte de multiplicare și cred că aceste proiecte digitale vor avea șanse foarte mari să se implementeze, cu atragerea de resurse atât din cadrul acestei inițiative, știți că se discută și despre un fond, de coordonarea activităților camerelor de comerț, care au semnat ieri un acord de cooperare.

Eu cred că succesul acestor prime proiecte ar putea constitui baza pentru altele, la fel de pragmatice. Pentru proiecte în domeniul infrastructurii fizice, de căi ferate, de transport, acolo vorbim de investiții mai mari și avem nevoie de greutatea guvernelor și a bugetelor țărilor membre, care să fie angajate pe termen mai lung. În domeniul digital aș spune că este mai ușor să combini resurse de tip start-up cu resurse din domeniul privat, care atunci când vede o idee bună, știe să atragă și resursele. Vor fi diverse mecanisme pe cele trei paliere, energetic, transport și digital.

Autor

Citește și