Prima pagină » Economic » În iunie, ritmul de creștere a veniturilor din taxe și impozite a încetinit. Cum au evoluat încasările statului în trimestrul al doilea

În iunie, ritmul de creștere a veniturilor din taxe și impozite a încetinit. Cum au evoluat încasările statului în trimestrul al doilea

Veniturile din impozitul pe profit, salarii și câștigurile din capital, dar și încasările din TVA și contribuțiile la sănătate au crescut în luna iunie, față de perioada similară a anului trecut

Veniturile din impozitul pe profit, salarii și câștigurile din capital, precum și încasările din TVA și contribuțiile la sănătate au crescut în luna iunie, față de perioada similară a anului trecut, reiese din execuția bugetară publicată miercuri de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Astfel, veniturile din impozite au crescut cu 13,6%, de la 14,5 miliarde de lei în iunie 2011, la 16,5 miliarde de lei în iunie 2012, încasările din TVA s-au majorat cu 9,5%, de la 21,6 miliarde de lei, la 23,6 miliarde de lei, cel mai bun rezultat din trimestrul doi, în timp ce contribuțiile la asigurări s-au majorat cu 5,3%, de la 24,2 miliarde de lei, la 25,5 miliarde de lei.

Cu toate acestea, ritmul de creștere a veniturilor bugetare a încetinit în luna a șasea, reiese din datele MFP. Dacă în aprilie, veniturile din impozite au crescut cu peste 15% față de anul anterior, ritm menținut și în mai când veniturile s-au majorat cu 16%, în iunie, ritmul de creștere al veniturilor încasate de stat sub formă de impozite s-a diminuat, procentul fiind de circa 13%. O situație similară poate fi obsevată și în cazul veniturilor din contribuțiile de asigurări. În aprilie, 2012, veniturile au crescut cu 7% față de aprilie 2011, în mai cu 8%, iar în iunie cu numai 5,3%.

Sursă date: MFP

Încetinirea ritmului de creștere a veniturilor obținute de stat poate fi explicată fie prin scăderea ușoară a gradului de colectare, fie printr-o evoluție mai proastă a economiei care duce implicit la încasarea unor venituri mai mici din taxe și impozite.

Ministrul Finanțelor Florin Georgescu, numit în funcție la jumătatea lunii mai, a punctat miercuri în cadrul unei conferințe de presă că și cheltuielile au fost mai mici cu 0,3 puncte procentuale, respectiv 16,4% din PIB față de 16,7% din PIB. Totodată, în luna iunie s-a consemnat un excedent de 200 de milioane de lei la bugetul de stat.

„Au crescut cheltuielile de investiții, ceea ce este un element pozitiv, un element de natură să ne dea încredere. Se vede pe partea bugetului general consolidat faptul că am încasat venituri mai mari decât cele prognozate, reflectând o bună evoluție a ramurilor care creează Produs Intern Brut, ceea ce ne face să avem certitudinea încadrării în prognoza de creștere economică de 1,5%”, a adăugat Georgescu, citat de Mediafax.

Citește și