În România este tot mai scump și mai dificil să faci afacere din închirierea de apartamente. Regulile ANAF, tot mai severe

Publicat: 08 06. 2024, 18:54
Chirie / Foto caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia

Proprietarii de apartamente și garsoniere se confruntă cu dificultăți atunci când vor să le închirieze.

Legile statului nu-i ajută să facă profit după condițiile contractelor de închiriere.

Întreținerea pentru apartamente este între 250 și 300 lei, chiar și dacă nu ai chiriași

Pe lângă asta, o mare problemă o reprezintă plata întreținerii când nu au niciun chiriaș. Proprietarul trebuie să scoată între 250 și 300 lei. Se plătesc apa plată sau rece, gunoiul, liftul dacă este existent, curentul electric de pe hol, interfonul, salariile administrației, fondul de rulment etc.

Factura poate crește și la 500 lei dacă apartamentele deținute de proprietari au între două și trei camere. Cota actuală de impozitare pentru proprietarii care oferă locuințe în chirie și declară veniturile este de 16%. Procentul va crește la 70% de la 1 iulie.

Contractele și actele sunt obligatorii pentru a dovedi că încasează bani și a avea dreptul pentru a-l evacua.  De la 1 ianuarie 2024 a fost introdusă cota forfetară de 20% din venitul brut, dar și un impozit de 10% pentru chiriașii care sunt persoane juridice. Proprietarii trebuie să plătească asigurări de sănătate obținute din chirii. Contractele trebuie să fie declarate la ANAF la 30 zile de la data încheierii.

Citește și: Care sunt orașele din România cu cele mai mici CHIRII/Cu cât se închiriază apartamentele cu 2 camere în 2024