În vremuri de austeritate, UE va discuta majorarea bugetului comunitar pentru 2013 cu 6,8%

Publicat: 24 04. 2012, 20:28

Comisia Europeană riscă să fie acuzată de aplicarea unor standarde duble, când va propune, miercuri, majorarea cu 6,8% a bugetului Uniunii pentru 2013, în pofida apelurilor de disciplină fiscală la nivelul blocului comunitar, informează Mediafax, citând Reuters.

Potrivit unui document UE în fază de proiect, Comisia vrea majorarea bugetului la 138 de miliarde de euro, pentru a respecta angajamente asumate anterior.

O astfel de creștere este o problemă sensibilă, având în vedere că în ultimii doi ani CE a cerut guvernelor să reducă cheltuielile publice pentru a aduce sub control criza datoriilor.

Este probabil ca miercuri să aibă loc o întâlnire a comisarilor UE, înainte de anunțul oficial, având în vedere îngrijorarea existentă la nivelul departamentelor CE privind felul în care va fi percepută solicitatea în capitalele UE și cum ar trebui prezentat proiectul.

„Unele departamente sunt îngrijorate că majorarea cu 6,8% a fondurilor riscă să fie interpretată greșit. Comisarii ar trebui din acest motiv să aibă o discuție politică, în special pe tema nivelului fondurilor alocate pentru plățile din 2013 și a felului în care ar trebui să fie prezentat proiectul de buget”, potrivit minutei unei întâlniri a oficialilor CE, de pe 23 aprilie, obținută de Reuters.

Un purtător de cuvânt al comisarului pentru Buget, Janusz Lewandowski, a declarat că nu poate comenta propunerile.

O sursă din CE a spus că majorarea plăților de anul viitor nu poate fi evitată, dar proiectul de buget va limita creșterea noilor cheltuieli ale UE la 2%, ușor peste rata estimată a inflației.

Propunerile CE referitoare la buget, odată finalizate, trebuie aprobate de guverne și Parlamentul European.

Parlamentul susține de obicei planurile de cheltuieli ale Comisiei, dar este probabil ca statele mari să manifeste o opoziție puternică, având în vedere că au contribuții nete importante la bugetul UE.

În negocierile de anul trecut pentru bugetul UE pe 2012, guvernele au respins propunerile CE și ale Parlamentului, pentru majorarea cu 5% a cheltuielilor, stabilind o creștere de numai 2%.

Este probabil ca discuțiile pentru bugetul pe 2013 să dureze până în decembrie și vor avea loc în paralel cu negocierile mai dificile referitoare la viitorul buget pe termen lung al Uniunii, pentru intervalul 2014-2020. Pentru acest buget, Comisia a propus alocarea a aproape 1.000 de miliarde de euro.