Prima pagină » Economic » Încă trei centrale hidroelectrice vor intra în proces de modernizare. Valoarea contractelor atribuite de Hidroelectrica

Încă trei centrale hidroelectrice vor intra în proces de modernizare. Valoarea contractelor atribuite de Hidroelectrica

Încă trei centrale hidroelectrice vor intra în proces de modernizare. Valoarea contractelor atribuite de Hidroelectrica
FOTO - Arhivă: Facebook

Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale „Hidroelectrica” S.P.E.E.H. S.A., cel mai mare producător de energie electrică din țară, dar și furnizor pentru o cotă semnificativă din piață, modernizează trei dintre centralele hidroelectrice din patrimoniul său, fiecare de câte 110kV.

Hidroelectrica a anunțat luni că a semnat cu consorțiul format din Hidroserv și UCMH contracte pentru modernizarea obiectivelor hidroenergetice Vaduri, Remeți și Arcești. Proiectele sunt parte a unui plan amplu destinat să asigure funcționarea durabilă și eficientă a infrastructurii companiei, conform celor mai înalte standarde tehnologice, potrivit reprezentaților companiei.

„Investițiile în infrastructură sunt fundamentale pentru securitatea energetică a României”

„Îi asigurăm pe investitori că ne menținem angajamentele asumate pentru păstrarea profitabilității companiei, concomitent cu eforturile de modernizare absolut necesare pentru conservarea poziției de lider a  Hidroelectrica pe piața energetică. Modernizarea acestor centrale este un pas strategic pentru un portofoliu sigur și eficient. Investițiile în infrastructură sunt fundamentale pentru securitatea energetică a României” – a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

„Suntem bucuroși să putem realiza aceste lucrări cu un consorțiu format din firme pe care le avem în portofoliu. Faptul că reușim să facem lucrări complexe cu resurse interne ne consolidează poziția pe piață pe termen lung și asigură premise majore pentru dezvoltarea viitoare a Hidroelectrica” a precizat și Bogdan Badea, CIO Hidroelectrica.

  • La Centrala Hidroelectrică Vaduri, lucrările angajate presupun modernizarea hidroagregatului numărul 2 (HA2) al stației precum și a echipamentelor mecanice și electrice aferente centralei și barajului. Prețul de bază al contractului este de 79.196.442, la care se pot adăuga 7.823.304 lei cu titlul de cheltuieli diverse și neprevăzute.
  • În cadrul Centralei Hidroelectrice Remeți, Hidroelectrica a inițiat modernizarea hidroagregatului numărul 2 (HA2), a instalațiilor generale și a nodului de presiune, incluzând și Barajul Drăgan. Prețul de bază al contractului este de 144.868.245, la care se pot adăuga 14.388.433 lei cu titlul de cheltuieli diverse și neprevăzute.
  • Totodată, la Centrala Hidroelectrică Arcești, urmează să se desfășoare lucrări de modernizare a hidroagregatului numărul 2 și de înlocuire a sistemului de automatizare și monitorizare aferent serviciilor proprii hidroagregatului numarul 1. Contractul are o valoare de bază de 82.390.687 lei.

Hidroelectrica este cel mai important producător de energie electrică din România, gestionând 187 de centrale hidroelectrice cu o capacitate de producție totală de 6.3 MWh. Compania contribuie semnificativ la acoperirea necesarului de energie electrică al României și joacă un rol esențial în asigurarea stabilității și securității energetice naționale. Pe lângă producția de energie verde, Hidroelectrica furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național și deține un parc eolian de 108 MW la Crucea. De asemenea, compania deține o cotă de 13,09% din piața de furnizare.

Câtă energie a produs în primul semestru

Hidroelectrica și-a propus pentru anul curent cheltuieli de investiții de peste patru ori mai mari decât anul trecut, când a avut un profit-record, după cea mai de succes listare la Bursa de Valori București. Compania este deținută în proporție de 80,06% de statul român, prin Ministerul Energiei.

Compania și-a propus cheltuieli pentru investiții pe 2024 de 1,33 de miliarde de lei, conform Bugetului de venituri și cheltuieli aprobat în aprilie. Anul trecut, după cum arată datele preliminare, compania a cheltuit pentru investiții peste 298 de milioane de lei.

Grupul Hidroelectrica înregistrat, în primul semestru din 20204 rezultate operaționale și financiare în scădere față de aceeași perioada a anului 2023, dar în ușoară creștere față de bugetul aprobat. Marja operațională și marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 10%, respectiv 8% față de perioada similară a anului 2023, în principal că urmare a scăderii producției de energie electrică, cantității de energie electrică vândută, precum și a diminuării prețurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât și în piață interconectată europeană).

Energia produsă și vândută (producția netă) a înregistrat o scădere de aproximativ 22% în primul semestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, în perioada ianuarie-iunie 2024 această cantitate fiind de 8,29 TWh. Scăderea a fost cauzată în special de condițiile hidrologice înregistrate în trimestrul al doilea al anului 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (5.585 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aprox. 25% față de perioada similară a anului 2023 (7.491 mc/s).

Per ansamblu, profitul net  a fost în scădere cu 32%, de la 3,94 miliarde de lei la 2,69 de miliarde de lei, potrivit raportului publicat pe Bursa de Valori București.

Compania estimase o scădere a profitului în acest an, după ce a încheiat anul 2023 cu rezultate foarte bune. Rezultatele Hidroelectrica, care a avut o lansare istorică pe bursă anul trecut sunt semnificativ mai bune la finalul lui 2023, față de sfârșitul anului precedent, cu un profitul net în creștere cu 42%, de la 4,46 miliarde de lei la 6,33 miliarde de lei.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și