Vineri seara, agenția MEDIAFAX a anunțat că, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe mașini va fi majorat semnificativ, de două ori și jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare mai mari impozitul urmând însă să scadă.
Impozitul era prevăzut să crească de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv.
Proiectul mai prevede o creștere a impozitului de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru mașinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv.
Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc și 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând și pentru mașini cu motoare mai mari.
MEDIAFAX a mai anunțat că impozitele și taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcție de inflație, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, și vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% față de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.
Sâmbătă, Ministerul Finanțelor a anunțat că a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.
Luni seara, premierul Ponta a sugerat că impozitul ar putea să nu mai fie majorat pentru mașinile cu motoare mici, chiar dacă taxa anuală este mică, ca o măsură „de stânga” indicată că ar fi susținută și de liberali, dar că primarii vor putea majora impozitele cu până la 50%, pentru autonomie locală și că persoanele fizice vor fi taxate mai mult, similar firmelor, pentru clădirile nerezidențiale.
În urmă cu o săptămână, președintele Traian Băsescu a declarat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuțiilor de asigurări sociale și că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunând că este de părere că Guvernul are ca țintă acoperirea deficitului rezultat prin micșorarea CAS prin creșterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.
Luni, președintele și premierul s-au întâlnit pentru a discuta pe tema surselor de finanțare, dar nu au ajuns la o concluzie.
Ovidiu Bărbulescu, [email protected]