Noul an școlar se apropie cu pași repezi, precum și sezonul de cumpărături pentru părinții care trebuie să le asigure rechizitele școlare necesare copiilor.
Din cauza inflației post-pandemice, prețurile la rechizitele școlare au crescut. Potrivit Digi24, rechizitele au devenit mai scumpe cu 40-50% din 2022. Părinții cu venituri mici, disperați fiind, vânează oferte de reduceri și chiar la magazinele de second-hand, deși calitatea proastă a produselor poate pune în pericol sănătatea elevilor, avertizează ANPC.
Pentru ca un elev de clasa a opta care urmează cursuri de literatură română, limbi străine, matematică, chimie, religie, pictură, sport, biologie, geografie, istorie și educație tehnologică, un set complet de rechizite ajunge să-i coste pe părinți în jur de 1.000 lei la început de an, în funcție de cerințele profesorilor. Poate să coste chiar mai mult dacă elevul de clasa a opta are nevoie și de un calculator personal, echipamente sportive, uniformă școlară și chiar de instrumente pentru cursuri opționale de muzică, fără a mai adăuga biroul.
În cazul unui elev din clasele primare, costul rechizitelor școlare poate ajunge la 1000 lei, plus uniforma școlară și încălțămintea care pot costa în jur de 500 lei, notează HotNews. Mama unei eleve de clasa a IV-a spune că a plătit 465 lei în total pentru caiete și instrumente de scris. Ea spune că este nevoită să își trimită fiica la școală cu ghiozdanul și penarul de anul trecut, altfel, ar fi dus-o la 1.000 lei. O altă mamă al unui elev din clasa a V-a spune că a cheltuit 700-800 lei, din care 250 lei s-au dus pe ghiozdan, în rest pe penar, instrumente de scris, caiete, inclusiv coperți. Și spune că mai are de cumpărat, iar costurile totale ar putea ajunge la 1.000 lei.
În unul dintre cele mai mari magazine românești online, un set complet de rechizite școlare poate să coste 100 lei. Acesta include 12 creioane colorate, 4 pixuri colorate, 2 gume, 2 creioane numărul 2 hb, 10 markere, 12 vopsele de ceară, o ascuțitoare pentru creioane, o riglă de 20 cm și o foarfecă școlară.
Pentru ora de desen, un set de creioane colorate poate să ajungă să coste 20 lei, iar un set de 10 carioci colorate în jur de 25-30 lei. Un set complet de creioane colorate pentru elevii talentați poate să ajungă și la 155 lei.
Pentru ora de pictură, un set de acuarele cu o paletă de 48 de vopsele pe bază de apă și cu două pensule poate să ajungă la 33 lei. Prețul unui set de acuarele acrilice poate să varieze între 50 și 80 lei, în funcție de numărul de vopsele. Un bloc de desen costă între 15 și 30 lei, în funcție de numărul de pagini și calitatea hârtiei.
Iar pentru ora de educație plastică, un set complet de plastilină costă în jur de 20-30 lei. Pentru ora de abilități practice, o foarfecă cu protecție pentru elevi costă 16-20 lei, iar lipiciul solid sau lichid, în jur de 3-7 lei, fără a mai adăuga costul foilor de hârtie și cartoanelor.
Părinții trebuie să citească cu atenție instrucțiunile. Unele seturi de creioane și acuarele cumpărate din Republica Populară Chineză pot fi TOXICE pentru copii, dar și pentru adulți.
Cutiile cu cretă albă sau colorată sunt ieftine, căci se pot găsi la un preț de sub 10 lei, dar de regulă, școlile ar trebui să le aibă în dotarea lor dacă clasele au table clasice de scris. Pentru o tablă albă, un set de carioci poate costa 12 lei. Părinții nu mai sunt obligați să plătească fondul clasei, potrivit unei prevederi ce a fost introdusă în februarie 2024.
Prețul la ghiozdane variază. În funcție de durabilitate, calitate și design ergonomic al spatelui, acestea pot costa între 150 și 400 lei. Penarele sunt între 20 și 50 lei. Un penar care poate stoca până la 100 de pixuri sau creioane costă 70 lei.
Cele mai ieftine birouri pentru elevi sunt în jur de 250-300 lei.
O trusă de geometrie pentru ora de matematică costă 80 lei, incluzând compas, rigle, echer și creioane mecanice cu mine. Un set de creioane cu radieră ajunge chiar și la 13 lei. Culegerile de matematică, cu exerciții de algebră și probleme de geometrie, pot să coste în jur de 20 lei. Caietele dictando și de matematică, vândute la set de cinci exemplare, variază între 13 și 21 lei. Un set complet de 10 caiete de limba română și 10 de matematică ajung să coste 166 lei.
Pentru ora de limba și literatura română, majoritatea stilourilor de calitate costă în jur de 50-70 lei, fără a mai include și cartușele cu cerneală.
Un borcan cu 100 de bucăți de patroane cerneală albastră costă 30 lei. Un simplu pix poate să coste 2-3 lei, iar un set complet de pixuri cu gel de diferite culori, în jur de 13-20 lei.
Pentru Bacalaureat, culegerile de matematică și fizică, dar și ghidul complet de limbă și literatură română care conține teste, sunt ceva mai scumpe: ajung la 58 lei. Dicționarele pentru învățarea de limbi străine (engleza, franceza, germana) sunt între 50 și 70 lei. Cărțile de beletristică pot să varieze între 20 și 100 lei.
Atlasele de geografie care includ hărți pot să varieze între 33 și 50 lei. Un glob pământesc costă 180 lei. Cărțile și enciclopediile de istorie, biologie și geografie, care pot fi opționale, costă de la 50 lei la 250 lei.
Un halat de lucru, care este obligatoriu pentru orele de chimie, poate costa în jur de 100 lei. La orele de biologie nu se mai practică disecția pe broaște ca în vremurile comuniste, în plus, elevii nu pot mânui obiecte tăioase în școli. Dar caietele de biologie sunt 2,5 lei bucata, la fel și cele de geografie și muzică.
În cazul în care elevii participă la orele de religie (este o disciplină opțională din 2023) cu acordul părinților, culegerile de religie, care includ exerciții, povestiri, poezii și rugăciuni, costă în jur de 20-25 lei. Biblia pentru copii costă între 30 și 100 lei, în funcție și de ilustrații și de conținutul scris.
Pentru ora de educație tehnologică, ar putea fi necesare cartoane (20 lei) și scobitoare/bețișoare de lemn pentru construit modele de case cu lipici (10-20 lei). Instrumentele muzicale costă în jur de câteva sute de lei dacă elevii vor să urmeze cursuri opționale de muzică.
Un rucsac de sport costă 100-150 lei. O pereche de adidași pentru ora de sport este între 70 și 150 lei.
Treningul compus din pantaloni și hanorac, bluză și jachetă, plus tricourile, pot ajunge să coste în jur de 200-400 lei.
O minge de fotbal, de volei sau baschet costă între 30 și 60 lei. Un set complet de rachete de tenis pentru juniori este 150-200 lei.
Echipamentele sportive pentru elevii care vor să urmeze antrenamente pentru un sport de performanță – fotbal, tenis sau înot, acestea pot ajunge să coste sute sau chiar mii de lei.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și:
Rechizite GRATUITE prin Programul „Șanse egale în EDUCAȚIE” din județul ILFOV