INDEPENDENȚA energetică a României devine O ILUZIE. Ieri, doar 41% din puterea instalată funcționa
Deși este o perioadă de vârf pentru producția de energie din surse eoliene, pe 7 ianuarie 2019, de exemplu, consumul intern putea fi acoperit doar cu ajutorul importurilor. Ani de-a rândul, mixul energetic local a fost motiv de mândrie, dar când în miez de iarnă, numai 41% din puterea disponibilă funcționa, întrebarea care se ridică este dacă nu cumva independența energetică a României riscă să devină o iluzie, scrie Ziarul financiar.
„Degeaba spunem că avem montați 200 MW într-o termocentrală la Borzești, dacă ei nu au mai fost în funcțiune de ani de zile. Investițiile în noi unități de producție sunt obligatorii,” afirmă Carmen Neagu, expert în domeniul energetic.
Potrivit datelor din rapoartele Transelectrica, România are un parc de producție format de aproape 25.000 MW, nivel care reprezintă puterea instalată totală. Puterea disponibilă însă este de circa 20.000 de MW. Din această putere disponibilă, doar 8.300 MW, adică 40%, funcționau luni, România fiind nevoită să aducă energie de peste granițe pentru a-și acoperi consumul intern.
Deși ar putea fi vorba de o situație punctuală, este o consecință a investițiilor limitate din ultimii 10 ani investițiile în unități noi de producție a energiei. În prezent, România este cea mai scumpă piață în ceea ce privește prețul spot al energiei.
„Noi avem centrale care funcționează la randamente de 30%, cÃ¥nd la nivel internațional, randamentele sunt de peste 60%,” explică Neagu. „Suportăm acum costurile tehnologiilor învechite și lipsa de investiții. Ca resurse, România este independentă energetic, există disponibilul, dar pe de altă parte, avem resurse cu utilizare zero. Deșeurile sunt o astfel de categorie, dar noi în strategie, defilăm cu proiecte de zeci de ani.”
În după amiaza de 7 ianuarie 2019, de exemplu, doar o treime din termocentralele pe cărbuni funcționau, jumătate din cele pe gaze și nici măcar 20% din hidrocentrale nu-și aduceau aportul în sistem.
Potrivit Strategiei Energetice a României, în sistemul energetic local sunt necesare investiții de 30 de miliarde de euro până în 2030, însă proiectul nu indică și sursele de finanțare.
Vezi mai multe despre iluzia independenței energetice și investițiile în luminițe de Crăciun, pe Ziarul financiar.