Prima pagină » Economic » Indicele ROBOR ar putea fi aplicat și creditelor în derulare

Indicele ROBOR ar putea fi aplicat și creditelor în derulare

Indicele ROBOR ar putea fi aplicat și creditelor în derulare
Comisia de buget-finanțe a Senatului a întocmit, marți, un aviz favorabil proiectului de lege privind aprobarea OUG de modificare a ROBOR. Comisia a transmis, însă, un amendament care prevede ca noul indice stabilit de Ministerul Finanțelor să se aplice și creditelor în derulare.

Potrivit amendamentului propus de senatorul ALDE Daniel Zamfir, noul indice în baza căruia se calculează ratele românilor se va aplcia și ratelor în derulare.

„Modificările privesc faptul că indicele ROBOR, indicele în baza căruia se calculează ratele românilor care au credite în lei, noul indice pe care l-a stabilit Ministerul de Finanțe, acela bazat pe tranzacții, se va aplica și creditelor în derulare. Până acum ratele românilor erau calculate în funcție de un indice ROBOR care se calcula în funcție de cotațiile de pe piață. Am constatat că acela este un indice incorent, calculat netransparent și am ales ca noul indice, calculat pe baza de tranzacții, fiind unul transparent, să se aplice și creditelor în derulare, tocmai pentru a nu creea discriminare”, a declarat Daniel Zamfir, pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că membrii comisiei au întocmit un aviz favorabil și că proiectul de lege va merge direct în plenul Senatului.

Inițiatorul proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență nr.19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative este Guvernul României.

Propunerea legislativă va fi dezbătută și votată în Senat, ca primă Cameră sesizată.

OUG 19/2019 a modificat modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, începând cu data de 2 mai 2019, prin introducerea unui nou indice, care se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum și refinanțării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulate la această dată. În plus, noul act normativ prevede că această modificare poate fi aplicată și creditelor în derulare, dacă banca și clientul ajung la o înțelegere în această privință – „cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit”.

În prezent, pentru creditele în lei se aplică marja băncii și indicele ROBOR, care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieței monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referința în funcție de care să fie stabilite ratele creditelor.

 

Citește și