Indicele ROBOR la 3 luni continuă să scadă. A ajuns vineri la 7,98%
Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns vineri la 7,98% pe an.
Astfel, acesta a scăzut față de ziua anterioară, când avea o valoare de 8,02% pe an, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,13% pe an, de la 8,19% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,27% pe an, de la 8,32% pe an, joi.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.
Mugur Isărescu: Băncile au cam sărit calul cu ROBOR
Evoluția vine după ce Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, marţi, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, că băncile „au cam sărit calul” cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară și a lansat și un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naționale”.
„Vedem clar o creștere a ratei dobânzii mai pronunțată pentru societățile ne-financiare, dar și o creștere a volumului de credite. Deci, în ciuda majorării dobânzilor, cererea de credite a crescut la societățile financiare, dar și la populație, unde până la sfârșitul lunii iunie creșterile de dobânzi nu au fost atât de pronunțate”, a spus Mugur Isărescu.
Perioada aceasta a dobânzilor puternic real negative și rate mici de dobândă, chiar la credite, este o perioadă depășită. Dar dobânzile sunt încă la jumătate de rata inflației, deci sunt încă real negative.
„De mai bine de 4-5 luni, ROBOR s-a decuplat, băncile au cam sărit calul cu ROBOR, s-a dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară”, a mai spus guvernatorul BNR.