Industria și comunicațiile au ajutat anul trecut la creșterea PIB cu 2,9%

Industria și comunicațiile au ajutat anul trecut la creșterea PIB cu 2,9%
Publicat: 06/03/2015, 11:11

Produsul Intern Brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) prețuri curente, în creștere cu 2,9% în termeni reali față de 2013, contribuții semnificative la creșterea economică având industria (0,9%),informațiile și comunicațiile (0,6%) și impozitele nete pe produs (0,4%).

Astfel, industria, al cărei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contribuție de 0,9% la creșterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică.

Totodată, informațiile și comunicațiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la creșterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia.

O contribuție pozitivă au avut-o și impozitele nete pe produs (0,4%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% și care au înregistrat o creștere a volumului lor cu 3,4%. De asemenea, contribuții de câte 0,3% la avansul economic au adus categoria Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante, cea a tranzacțiilor imobiliare, precum și sectorul Activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport.

Agricultura, silvicultura și pescuitul au adus un plus de 0,1% la creșterea economică de anul trecut, la fel ca activitățile de spectacole, culturale și recreative, reparațiile de produse de uz casnic și alte servicii. Construcțiile au reprezentat un sector neutru, cu contribuție „zero”, precum și categoria administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială.

Pe de altă parte, reducerea volumului de activitate din sectorul de intermediere financiară și asigurări cu 2,7% a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția sa la creșterea economică fiind de -0,1%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuții la creșterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populației (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB și al cărei volum s-a majorat cu 4,9%, precum și cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB și al cărei volum s-a majorat cu 3,8%.

Ca urmare a scăderii volumului formării brute de capital fix cu 3,6%, aceasta a avut o contribuție negativă la creșterea PIB de 0,8%.

În ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut a fost de 198,83 miliarde lei prețuri curente serie brută, în creștere cu 2,6% în termeni reali față de aceeași perioadă din 2013. Ca serie ajustată sezonier, PIB estimat s-a plasat la 169,5 miliarde lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 0,5% față de trimestrul anterior și cu 2,5% față de ultimul trimestru din anul precedent.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute, prin includerea unor informații suplimentare pentru anul 2014, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de varianta semnal a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014”, se precizează în comunicatul INS.

Astfel, datele pe serie ajustată sezonier aferente trimestrului al doilea al anului trecut au fost revizuite în scădere, rezultând o contracție a PIB de 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, în loc de 0,4%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Inteligența artificială ar putea să detecteze osteoporoza în stadii incipiente
×