Prima pagină » Economic » CREȘTERE. Industria tutunului, cel mai solid plătitor de accize, în martie. Cu cât au contribuit fumătorii la bugetul statului

CREȘTERE. Industria tutunului, cel mai solid plătitor de accize, în martie. Cu cât au contribuit fumătorii la bugetul statului

CREȘTERE. Industria tutunului, cel mai solid plătitor de accize, în martie. Cu cât au contribuit fumătorii la bugetul statului
Veniturile bugetare din accizele pe țigări au crescut cu un sfert în martie față de anul trecut

Pentru luna martie, lună la jumătatea căreia în România a fost instituită starea de urgență, iar mulți fumători au stat acasă, industria tutunului a virat la stat circa 1,5 miliarde de lei, o creștere de peste 25% față de anul trecut, și a devenit cel mai mare contribuabil la bugetul statului, au anunțat reprezentanții producătorului JTI România.

„Pentru luna martie 2020, industria tutunului a virat la stat circa 1,5 miliarde de lei. Potrivit execuției bugetare anunțate ieri, comparativ cu perioadele similare din anul precedent, în luna martie veniturile bugetare din accize la produsele din tutun au crescut cu 25,2%, iar în primul trimestru al acestui an creșterea a fost de 15,3%. În contextul scăderii abrupte a încasărilor din accizele provenite din sectorul energetic, tutunul devine cel mai solid contribuabil la bugetul statului”, au anunțat reprezentanții producătorului de țigări JTI România.

Din suma totală, JTI Romania a virat ieri la bugetul statului suma de 318 milioane de lei, reprezentând accizele și TVA pentru produsele puse pe piață în luna martie.

„Ne bucurăm că putem fi un partener de nădejde al statului român, chiar și în aceste vremuri atât de dificile. Vom fi în continuare alături de autorități și societate în calitate de mare contribuabil, precum și în mod direct, prin programele de donații de câini și echipamente hi-tech pentru Vama Română și Poliția de Frontieră, campaniile de conștientizare a efectelor profund negative ale comerțului ilegal cu țigarete, precum și prin proiectele sociale și culturale”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Suntem conștienți că urmează o recesiune fără precedent de la criza financiară din 2008, dar sperăm că bugetul se va putea baza în continuare pe noi. Pentru aceasta, e nevoie de predictibilitate, de respectarea calendarului de creștere graduală a accizei, precum și de un cadru de reglementare care să nu disturbe piața legală și să aducă prejudicii bugetului statului. Mă refer la cel mai radical proiect de lege anti-tutun aflat în dezbaterea Parlamentului, care prevede interzicerea expunerii pachetelor de țigarete la rafturi, vânzarea produselor din tutun doar în tutungerii, interzicerea oricărei forme de comunicare și a sponsorizărilor”, a subliniat Gilda Lazăr.

La începutul lunii aprilie, Gilda Lazăr, preciza că, în contextul economic actual, puternic afectat de noul coronavirus, este necesară includerea produselor din tutun în categoria produselor de bază, pentru a nu lăsa consumatorii legali, implicit plătitori de accize, să alimenteze piața neagră.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și