Prima pagină » Economic » Inegalitățile tind să scadă în Europa, dar ponderea avuției deținute de 5% din populație rămâne peste 40%

Inegalitățile tind să scadă în Europa, dar ponderea avuției deținute de 5% din populație rămâne peste 40%

Inegalitățile tind să scadă în Europa, dar ponderea avuției deținute de 5% din populație rămâne peste 40%

Inegalitățile privind distribuirea avuției au înregistrat o scădere ușoară în zona euro, dar cotele deținute de doar 5% din populație continuă să fie peste nivelul de 43%, arată un studiu elaborat de Banca Centrală Europeană (BCE).

Banca Centrală Europeană (BCE) a prezentat, luni, date statistice privind distribuția avuției în familiile din zona euro.

Datele indică, în primul rând, o creștere cu 29% a avuției în statele din zona euro în ultimii cinci ani.

”Datele privind Avuția Distributivă (DWA) arată că, în ultimii ani, bogăția este distribuită într-o pondere mai egalitară. (…) Creșterea semnificativă a avuției nete observată în ultimii cinci ani în zona euro (+29% sau 13.700 de miliarde de euro) a fost însoțită de o scădere ușoară a inegalității, parțial pentru că proprietarii de locuințe, reprezentând peste 60% din populație, au beneficiat de creșteri ale prețurilor caselor. Averea lor netă a crescut cu 27% în această perioadă”, arată raportul Băncii Centrale Europene (BCE).

Însă, în pofida scăderii ușoare a inegalităților privind distribuirea avuției, cota activelor deținute de 5% din populație depășește 40% din total.

”În zona euro, cota de avuție netă deținută de 5% dintre familii a scăzut ușor în perioada 2016 și al doilea trimestru din 2023, deși continuă să depășească 43%. În aceeași perioadă, media avuției nete a crescut cu aproximativ 40%”, constată raportul Băncii Centrale Europene.

Datele statistice, colectate trimestrial, au rolul de a le furniza informații relevante factorilor decizionali și ar putea genera dezbateri privind rolul politicii monetare în contracararea inegalităților sociale în Uniunea Europeană.

Raportul a fost elaborat pentru susținerea strategiei de politică monetară a Băncii Centrale Europene, adoptată în urmă cu peste doi ani, pe baza recomandărilor formulate de Grupul națiunilor dezvoltate și emergente (G20). Strategia examinează interacțiunea între venituri, distribuția avuției și politicile monetare din zona euro.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO | Ministrul german de Externe vrea să furnizeze avioane Eurofighter Arabiei Saudite /Ideea este contestată de propriul partid

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și