Inflația a crescut din nou în ZONA EURO, pe fondul majorării prețurilor la servicii și energie

Publicat: 31 07. 2024, 20:04
Actualizat: 31 07. 2024, 20:05

Inflația a revenit pe o traiectorie ascendentă în zona euro, atingând nivelul de 2,6% în iulie, peste estimările experților, anunță Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

”Inflația anuală este de așteptat să fie la nivelul de 2,6% în iulie 2024, în creștere de la 2,5% în iunie, conform estimărilor actuale”, a transmis miercuri Eurostat.

Tarifele la energie sunt în creștere

”Analizând principalele componente ale inflației zonei euro, serviciile ar urma să aibă cea mai mare creștere anuală în luna iulie (4,0%, față de 4,1% în iunie), urmate de alimente, alcool și tutun (2,3%, față de 2,4% în iunie), energie (1,3%, comparativ cu 0,2% în iunie) și produse industriale non-energetice (0,8%, față de 0,7% în iunie)”, subliniază Eurostat.

Belgia are cea mai ridicată inflație anuală din zona euro (5,5%), fiind urmată de Olanda și Estonia (3,5%). Germania și Franța au inflații anuale de 2,6%, Spania de 2,9%, iar Italia de 1,7%.

La începutul lunii iulie, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis menținerea nivelului dobânzii de referință, dar a subliniat că nu are o ”traiectorie predeterminată” în materie de politică monetară.

”Nu există un parcurs prestabilit, iar acest lucru a fost evidențiat foarte clar de Consiliul Guvernatorilor. Suntem determinați să ne asigurăm că inflația revine în timp util la ținta medie de 2%. Vom menține ratele dobânzilor suficient de restrictive cât timp va fi necesar”, a declarat Christine Lagarde, președintele BCE.

Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la nivelurile de 4,25%, 4,50% și 3,75% în zona euro.

”Dacă cifrele rămân la fel în următoarele 12 luni, ar putea exista o șansă de reducere în continuare a ratelor dobânzilor la o reuniune sau alta. Trebuie să avem răbdare, politica monetară trebuie menținută într-o zonă restrictivă până când inflația atinge nivelul stabil de 2%”, a afirmat acum câteva zile Joachim Nagel, președintele Băncii centrale a Germaniei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

Foto: Profimedia

Citește și:

Experți BCE: Sistemul financiar european este „INCOMPLET”, cu impact asupra stabilității /Este necesar un cadru fiscal centralizat