Prima pagină » Economic » Inflația a crescut în Germania, confirmând argumentația BCE în favoarea menținerii politicii monetare stricte

Inflația a crescut în Germania, confirmând argumentația BCE în favoarea menținerii politicii monetare stricte

Inflația a crescut în Germania, confirmând argumentația BCE în favoarea menținerii politicii monetare stricte

Rata anuală inflației a crescut ușor în Germania, atingând în decembrie 2023 nivelul de 3,7%, după cinci luni de scădere, ceea ce va motiva Banca Centrală Europeană (BCE) să mențină politica monetară rigidă.

Potrivit estimărilor Oficiului german pentru Statistică, inflația raportată la nivel anual a fost de 3,7% în decembrie, în creștere de la 3,2% în noiembrie. Aceasta a fost prima creștere a inflației în Germania după cinci luni de scădere, potrivit publicației Der Spiegel.

Inflația medie pe anul 2023 a fost, conform estimărilor, de 5,9% în Germania, după nivelul de 6,9% din 2022.

Creșterea inflației în decembrie este efectul programelor de compensare a prețurilor la energie electrică și căldură din ultimul an.

”Un astfel de efect este observat rar. Cu excepția efectelor speciale, presiunile inflaționiste sunt în scădere”, afirmă Holger Schmieding, economist-șef la Banca Berenberg.

Nucleul inflației, calculat prin excluderea prețurilor la energie și alimente, este în scădere de la 3,8% la 3,5%, potrivit datelor oficiale de la Berlin. În schimb, prețurile la alimente au crescut cu 4,5%, cele la energie au avut o evoluție de 4,1%, iar serviciile s-au scumpit cu 3,2%.

În contextul noilor date, Banca Centrală Europeană (BCE) va menține politica monetară strictă și va evita scăderea în curând a dobânzii de referință.

Estimările pentru întreaga zonă euro indică o potențială creștere a inflației cu 3% în decembrie, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, ceea ce ar fi prima accelerare din ultimele opt luni. Creșterea inflației a fost anticipată de președintele BCE, Christine Lagarde, care a făcut referire la efectele persistente ale costurilor mai mari la energie din anul 2022. Oficialii BCE admit efectele în acest sens, iar abandonarea treptată a programelor de compensare în Germania și în alte țări va modera ritmul în care scad prețurile de consum.

Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a semnalat recent că politica monetară nu va fi relaxată imediat. ”Imediat ce observăm că inflația se îndreaptă în mod clar și stabil spre ținta noastră de 2%, politica monetară va putea începe atunci să fie relaxată. Dar încă este prea devreme să se întâmple acest lucru”, a argumentat Luis de Guindos.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO | Rishi Sunak vrea alegeri parlamentare în a doua jumătate a anului /Opoziția din Marea Britanie denunță tergiversările Guvernului conservator

 

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și