INFLAȚIA a încetinit în zona euro, ceea ce ar putea convinge BCE să relaxeze politica monetară
Inflația anuală în zona euro a scăzut la 2,4% în martie, ceea ce alimentează așteptările privind o decizie a Băncii Centrale Europene (BCE) de relaxare a politicii monetare.
”Inflația anuală în zona euro este de așteptat să fi fost la nivelul de 2,4% în martie 2024, în scădere de la 2,6% în februarie”, anunță Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).
Serviciile par a avea cea mai mare inflație anuală în martie (4,0%, la fel ca în februarie), iar prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 2,7%, încetinind de la 3,9% în februarie.
Produsele industriale non-energetice au avut în martie o inflație anuală de 1,1%, în scădere de la 1,6% în februarie, iar tarifele la energie au scăzut cu 1,8% în ultimul an, deși ieftinirea încetinește de la -3,7% în februarie.
Croația are cea mai mare inflație din zona euro (4,9%), fiind urmată de Austria (4,2%). Cea mai scăzută inflație este în Lituania (0,3%), în Finlanda (0,7%) și în Letonia (1,0%).
Germania a avut în martie o inflație anuală de 2,3%, Franța de 2,4%, iar Italia de 1,3%.
Banca Centrală Europeană (BCE) menține dobânda de referință la nivel ridicat în eforturile de readucere a inflației de nivelul de 2,0%. O decizie de flexibilizare a politicii monetare este așteptată în iunie.
Piero Cipollone, un membru al Comitetului Executiv al BCE, a afirmat recent că deciziile BCE în materie de politică monetară depind de ”starea inflației” și de ”riscurile asociate”.
”Un aspect important se referă la riscul ca salariile și creșterea productivității să fie incompatibile cu direcționarea inflației spre ținta de 2% pe termen mediu. În mod categoric, în scenariul unei situații stabile, este necesară menținerea creșterilor salariale în linie cu creșterea productivității și cu ținta inflației”, a explicat Piero Cipollone, subliniind că, deocamdată, situația nu este stabilă.
Foto: Profimedia
Citește și: