Inflația în zona euro a încetinit în februarie până la nivelul de 2,6%, dar se menține peste așteptările analiștilor și peste obiectivul fixat de Banca Centrală Europeană (BCE), care probabil va prelungi politica monetară restrictivă.
”Inflația anuală din zona euro este de așteptat să fie, conform estimărilor, la nivelul de 2,6% în februarie, în scădere de la 2,8% în ianuarie”, anunță Oficiul pentru Statistici al Uniunii Europene (Eurostat).
Prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cel mai mult în ultimul an (4,0%, în scădere de la 5,6% în ianuarie), fiind urmate de servicii (o progresie de 3,9%), și de produsele industriale non-energetice (1,6%).
În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 3,7% în ultimul an.
Cea mai puternică inflație din zona euro se înregistrează în Croația (4,8%), în Estonia (4,4%) și în Austria (4,2%), iar cea mai scăzută este în Letonia (0,7%) și în Italia (0,9%).
Germania a avut în februarie o inflație estimată de Eurostat ca fiind de 2,7%, deși Guvernul de la Berlin a raportat joi o valoare de 2,5%.
Inflația din Franța este persistentă, fiind la nivelul de 3,1%, în timp ce prețurile din Spania au progresat cu 2,9% în ultimul an.
Analiștii economici se așteptau la o inflație anuală de 2,5% în februarie, astfel că noile cifre confirmă argumentația Băncii Centrale Europene de menținere a politicii monetare stricte pentru apropierea de obiectivul de 2,0%. Persistența progresiei prețurilor în Franța și Spania reduce speranțele unei decizii a BCE de a diminua dobânzile de referință în martie.
Președintele BCE, Christine Lagarde, a transmis, în Parlamentul European, că politica monetară strictă va fi menținută până la atingerea obiectivelor.
”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor BCE trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și a duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a afirmat Lagarde.
Foto: Profimedia
Citește și: