Prima pagină » Economic » Inflația anuală a devenit negativă în iunie, pentru prima dată după 1989

Inflația anuală a devenit negativă în iunie, pentru prima dată după 1989

Inflația anuală a devenit negativă în iunie, pentru prima dată după 1989
Prețurile de consum au scăzut în iunie cu aproape 3% față de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente și băuturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuală a inflației a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, influențată de ieftinirea alimentelor cu 6,4%,potrivit INS

Față de luna precedentă, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe când mărfurile nealimentare au fost mai scumpe în iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.

Măsurate prin indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), prețurile au coborât cu 0,9% față de iunie 2014.

„Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si băuturilori. Presupunând că această modificare fiscală ar fi fost transferată în întregime încă de la momentul intrării în vigoare, putem spune că -3,5 puncte procentuale (calculată ca diferență între IPC și IPC la taxe constante, indicele din urmă fiind calculat aplicând cota de TVA de 24%, valabilă in perioada de bază, la prețurile lunii iunie fară noua cotă de TVA) din scăderea cu -1,6% a ratei anuale a IPC în luna iunie 2015, se datorează reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri și sunt incluse în calcul IPC este de 27,9%”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Față de iunie anul trecut, prețurile alimentelor s-au redus cu 6,44%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%.

Ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0%-2,5% dețin o pondere de 42,9%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% reprezintă 20,9%.

„Creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2014 – iunie 2015) față de precedentele 12 luni (iulie 2013 – iunie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,7%. Determinată pe baza IAPC, creșterea este de 1%”, se notează în comunicat.

Comparativ cu decembrie 2014, alimentele au avut în iunie prețuri mai mici cu 6%. Pe de altă parte, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,6%, iar serviciile au avut tarife mai mari cu aproape 1,2%.

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a anticipat marți că datele asupra inflației pentru iunie vor indica o reducere a prețurilor de peste două puncte procentuale comparativ cu luna precedentă, în timp ce indicele anual va coborî la peste -1%.

„Peste câteva zile o să apară indicele de inflație și o să vedem acolo o scădere a prețurilor de peste 2%. Cam acestea sunt calculele noastre și nu prea greșim aici. Deci avem o scădere, într-o lună, de două puncte, într-un context în care s-a vorbit despre faptul că o să crească factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care în prezent este la 1 și ceva la sută (1,2% în mai – n.r.), probabil se va duce la minus unu și ceva la sută. Noi am mizat pe faptul că nu îi va intra în cap populației că asta înseamnă deflație”, a declarat Isărescu.

Guvernatorul a reiterat explicația că deflația înseamnă scăderea continuă a prețurilor, care determină reducerea consumului, însă a arătat că în România consumul crește anual cu 6%-7%.

Citește și