Inflația din Statele Unite pare să se modereze, dar rămâne peste nivelul vizat de Rezerva Federală
Rata inflației pare să se modereze în Statele Unite, fiind de 3,7%, dar rămâne peste nivelul așteptat de analiști și peste ținta vizată de Rezerva Federală (Fed), în contextul creșterii prețurilor la energie, din cauza tensiunilor geopolitice.
”Indicele prețurilor de consum a avut o creștere de 0,4% în septembrie, pe baza ajustărilor sezoniere, după o evoluție de 0,6% în august. În ultimele 12 luni, indicele prețurilor la toate produsele a crescut cu 3,7%”, a comunicat Biroul pentru Statistici în domeniul Muncii (BLS), în raportul privind inflația.
Analiștii economici se așteptau ca inflația anuală să scadă la 3,6% în septembrie.
Cea mai mare inflație se înregistrează în domeniul energiei. Prețul petrolului a crescut cu 8,5% în septembrie, iar alimentele au înregistrat evoluții de doar 0,2%.
La nivel anual, prețurile produselor alimentare au crescut cu 3,7% în Statele Unite, în timp ce prețurile la energie au scăzut cu 0,5%. În schimb, tarifele de transport s-au scumpit cu 9,1% în ultimele 12 luni.
Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din Statele Unite, a aplicat constant majorări ale dobânzii de referință în ultimul an și jumătate, în efortul de reducere a inflației. În prezent, dobânda de referință în Statele Unite este în intervalul 5,25%-5,50%. Fed vrea să atingă ținta optimă a inflației, de 2,0%.
Un oficial din cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI) a îndemnat, miercuri, guvernele din întreaga lume să acționeze determinat pentru limitarea cheltuielilor, avertizând asupra riscurilor obstrucționării eforturilor băncilor centrale de contracarare a inflației. Vitor Gaspar, directorul Departamentului fiscal din cadrul Fondului Monetar Internațional, a îndemnat oficialii guvernamentali să înăsprească politicile fiscale. ”Devine din ce în ce mai dificil ca națiunile din întreaga lume să echilibreze finanțele publice. Timpul contează: cu cât mai rapid vor putea fi aplicate aceste măsuri în cât mai multe state, cu atât va fi mai bine, la nivelul alinierii politicilor fiscale și monetare”, a declarat Vitor Gaspar.
Un raport al Fondului Monetar Internațional plasează Statele Unite pe primul loc în materie de performanțe fiscale slabe, în categoria economiilor avansate, cu un deficit bugetar de 8% în 2023.
Foto: Profimedia
Citește și: