Inflația este în scădere în zona euro, dar rămâne peste nivelul optim vizat de Banca Centrală Europeană
Inflația este în scădere în zona euro, în contextul politicii monetare stricte aplicate de Banca Centrală Europeană (BCE), care însă pare a afecta activitățile economice, arată cel mai recent raport al Oficiului European pentru Statistică (Eurostat).
Conform datelor estimative pe luna septembrie, rata inflației în zona euro este de 4,3%, în scădere de la 5,2% în august, anunță Eurostat.
Cea mai mică rată a inflației este în Belgia (0,7%) și în Grecia (2,4%), iar cea mai mare în Slovacia (8,9%), Croația (7,3%) și Slovenia (7,1%). Germania are o inflație de 4,3% în septembrie, Franța de 5,6%, iar Italia de 5,7%.
La nivelul Uniunii Europene, datele sunt pe luna august, indicând o medie a inflației de 5,9%. România a înregistrat în august o rată a inflației de 9,3%, potrivit datelor prezentate de Eurostat. Institutul Naţional de Statistică a indicat pentru luna august o inflație de 9,43%.
Noile date privind inflația în zona euro oferă argumente în favoarea politicii monetare stricte a Băncii Centrale Europene (BCE), care a aplicat constant majorări ale dobânzii de referință în efortul de readucere a inflației în zona optimă de 2,0%.
Economia Uniunii Europene este subperformantă
Însă, conform unor proiecții, dobânzile ridicate care limitează creditarea comercială au impact negativ asupra activităților economice. Datele actuale indică restrângerea activităților economice în zona euro și în Uniunea Europeană. În trimestrul al doilea din 2023, economia Uniunii Europene a stagnat (0,0%), iar cea a zonei euro a înregistrat o creștere minimă (0,1%).
Banca Centrală Europeană a admis, într-un raport de evaluare publicat joi, că economia zonei euro probabil va continua să aibă performanțe slabe în următoarele luni, pe fondul scăderii exporturilor și din cauza condițiilor financiare stricte. Instituția a atras atenția și asupra faptului că situația Uniunii Europene este influențată puternic de fluctuațiile mondiale, inclusiv de starea economiei Chinei.
”Economia probabil va rămâne subperformantă în următoarele luni. Activitățile economice au stagnat, în mare parte, în prima jumătate a anului, iar indicatorii recenți sugerează că sunt slabe și în trimestrul al treilea. Cererea redusă pentru exporturile zonei euro și impactul condițiilor financiare stricte afectează creșterea economică, inclusiv prin investiții slabe pe piața rezidențială și de afaceri. Sectorul serviciilor, care până acum a fost rezilient, pare să treacă acum printr-o perioadă slabă. Treptat, impulsul economic ar urma să se intensifice, susținut de inflația în scădere, de creșterile salariale și de o piață a locurilor de muncă puternică, iar aceste lucruri vor stimula cheltuielile consumatorilor”, arată Buletinul Economic elaborat de Banca Centrală Europeană.
Cele mai recente predicții ale specialiștilor Băncii Centrale Europene anticipează o creștere economică de 0,7% în 2023, de 1,0% în 2024 și de 1,5% în 2025.
Citește și: