Inflația este STABILĂ în Marea Britanie, dar rămâne peste nivelul optim vizat de Banca Angliei

Publicat: 14 02. 2024, 18:24

Rata inflației este stabilă în Marea Britanie, la 4,0%, peste nivelul vizat de Banca Angliei (BoE), dar evitarea creșterilor semnificative de prețuri reduce presiunile asupra Guvernului Rishi Sunak.

”Indicele Prețurilor de Consum (CPI) a crescut cu 4,0% în ultimele 12 luni, până în ianuarie 2024, fiind aceeași rată ca în decembrie 2023. Ajustat lunar, CPI a scăzut cu 0,6% în ianuarie (…)”, anunță Oficiul britanic pentru Statistici (ONS).

Nucleul inflației, care nu include prețurile volatile la energie și alimente, a progresat cu 5,1% în ultimele 12 luni, fiind la același nivel ca în decembrie 2023.

Principalii factori care contribuie la inflație în Marea Britanie sunt utilitățile, facturile la gaze și electricitate fiind în creștere.

Datele publicate marți au arătat că salariile au crescut cu o medie de 6,2% în ultimul trimestru din 2023, dar de două ori mai mult decât ritmul pe care Banca Angliei îl recomandă pentru eforturile de reducere a inflației până la ținta de 2,0%.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, este audiat în prezent de membrii Comisiei Economice a Camerei Lorzilor pe tema adaptării politicii monetare la evoluțiile inflației și la starea generală a economiei.

Experții în economie din Marea Britanie se așteptau la creșterea inflației la 4,2% în ianuarie, astfel că noile date confirmă argumentația Băncii Angliei privind corectitudinea politicii monetare și reduc presiunile asupra Guvernului Rishi Sunak, afectat de o scădere a popularității.

„Inflația nu se încadrează niciodată într-un tipar perfect, dar planul funcționează. Am realizat progrese imense în reducerea inflației de la nivelul de 11%, iar Banca Angliei estimează că inflația va ajunge la circa 2% în câteva luni”, a declarat Jeremy Hunt, ministrul britanic de Finanțe.

„În termeni generali, noile date despre inflație ar trebui să ofere asigurări Comitetului de Politică Monetară că se apropie momentul începerii reducerii dobânzii-cheie”, apreciază Martin Beck, economist-șef la grupul EY ITEM Club, citat de agenția Reuters.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE trebuie să AVANSEZE integrarea, pentru a face față problemelor geopolitice și transformărilor tehnologice