Prima pagină » Economic » Inflația în zona euro a reluat tendința de creștere, ceea ce va forța BCE să mențină nivelul ridicat al dobânzilor

Inflația în zona euro a reluat tendința de creștere, ceea ce va forța BCE să mențină nivelul ridicat al dobânzilor

Inflația în zona euro a reluat tendința de creștere, ceea ce va forța BCE să mențină nivelul ridicat al dobânzilor

Inflația în zona euro a avut, în decembrie 2023, o rată anuală de 2,9%, în creștere față de luna precedentă, iar accelerarea majorărilor de prețuri va confirma argumentația Băncii Centrale Europene (BCE) în favoarea menținerii politicii monetare stricte.

”Inflația anuală în zona euro probabil a fost de 2,9% în decembrie 2023, în creștere de la 2,4% în noiembrie”, conform estimărilor Oficiului pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Cel mai mult au crescut prețurile la alimente, alcool și tutun (6,1%), deși se înregistrează o scădere de la 6,9% în noiembrie. Tarifele serviciilor au avut o evoluție anuală de 4,0%, iar prețurile produselor industriale non-energetice au crescut cu 2,5%. În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 6,7% la nivel anual.

Cele mai mari rate ale inflației se înregistrează în Finlanda (6,6%), Austria (5,7%) și Estonia (4,3%).

Germania a avut o inflație de 3,8%, Franța de 4,1%, iar Italia de 0,5%. În afară de Italia, cele mai scăzute valori ale inflației se înregistrează în Belgia (0,5%) și în Letonia (0,9%).

Creșterea inflației în zona euro va confirma argumentația Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) în favoarea menținerii nivelului ridicat al dobânzii de referință, pentru continuarea eforturilor de stabilizare a prețurilor.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a anticipat noi fluctuații ale prețurilor, explicând că se observă efectele persistente ale costurilor mai mari la energie din anul 2022. Oficialii BCE admit efectele în acest sens, iar abandonarea în mod gradual a programelor de compensare în Germania și în alte țări ar urma să modereze ritmul în care scad prețurile de consum.

Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a semnalat recent că politica monetară nu va fi relaxată imediat. ”Imediat ce observăm că inflația se îndreaptă în mod clar și stabil spre ținta noastră de 2%, politica monetară va putea începe atunci să fie relaxată. Dar încă este prea devreme să se întâmple acest lucru”, a argumentat Luis de Guindos.

Foto: Profimedia

Citește și:

Inflația a crescut în Germania, confirmând argumentația BCE în favoarea menținerii politicii monetare stricte

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și